Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: verkiezingen Wit-Rusland nauwlettend volgen

17 sep 2008 | Nederland stuurt zeven waarnemers naar Wit-Rusland om uit te maken of de parlementsverkiezingen op 27 september vrij en eerlijk zijn verlopen. Dat zei minister Verhagen vandaag tijdens een ontmoeting met de Wit-Russische oppositieleider en mensenrechtenactivist Kazoelin.

De politicus werd na druk van de Europese Unie op de regering van zijn land onlangs vrijgelaten uit de gevangenis. 'De vrijlating van politieke gevangenen zoals de heer Kazoelin is een positieve stap,' aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). 'Maar er is nog op een groot aantal punten verbeteringen nodig. Nederland zal de situatie en het verloop van de verkiezingen daarom nauwlettend volgen.'

De EU heeft sancties ingesteld tegen de Wit-Russische machthebbers om hen te bewegen tot meer respect voor de mensenrechten, openheid en democratie. De oppositieleider sprak zijn waardering uit dat Nederland pas wil spreken over versoepeling van deze sancties als de verkiezingen op een democratische wijze zijn verlopen.

De Nederlandse verkiezingswaarnemers zullen deel uit maken van een missie van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl