Gemeente Venray


17 september 2008

Venray geeft ruimte aan kunst

Venray neemt de komende jaren een groot aantal initiatieven om kunst te plaatsen in de openbare Ruimte. Dat heeft het college van B en W van Venray besloten. In de vastgestelde nota `Ruimte voor Kunst' beschrijft de gemeente een ambitieus programma voor de komende jaren. Door deze actieve aanpak wil Venray zich onderscheiden als een gemeente waar kunst er toe doet.

Aanleiding voor het actieprogramma is het eerder vastgestelde kunst- en cultuurbeleid dat samen met allerlei Venrayse belanghebbenden is opgesteld. Wethouder Patrick van der Broeck: "Venray en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dit bleek overduidelijk tijdens alle interactieve bijeenkomsten in het kader van het kunst- en cultuurbeleid." Deze lijn wil het college de komende jaren voortzetten en versterken volgens Van der Broeck. "Na de discussie over de kunstwerken van De Waan, met name de `geknakte kruisen', zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe invulling van het kunstbeleid. Dit heeft geleid tot een groot aantal initiatieven voor de komende jaren."

Het zwaartepunt van actie ligt de komende jaren in het centrum. Bij de

invulling van Centrum op de Schop is de afspraak gemaakt, kunst een grote rol te geven. Bij de herinrichting krijgen veel bestaande kunstwerken een beter passende plaats. Zo komt Henschenius op de kop van het nieuwe Henseniusplein en krijgt `De bedroefde man en zijn opstandige geest', dat eerst bij De Zwaan stond, weer een plek in het centrum. Daarnaast doen nieuwe kunstvormen hun intrede: in onder andere de Wilhelminastraat komt `2D- kunst': vitrines waarin kunstenaars en verenigingen hun werk of activiteiten kunnen delen met het publiek. Opvallend is ook het idee om in de Grote Straat een tweetal vitrines (`kijkgaten') te maken in het wegdek. Voor andere kunstwerken wordt een plek gezocht aan de singels.

De kunstwerken van De Waan zouden in de oorspronkelijke opzet een plaats krijgen op de rotondes. Het college doet nu het voorstel om nadrukkelijker de relatie met de psychiatrie te zoeken, door plaatsing van deze kunstwerken op de terreinen van St. Anna en Servaashof. De geknakte kruisen kunnen daardoor op hun huidige plaats blijven. De rotondes aan de belangrijkste invalswegen krijgen een extra accent door het plaatsen van wisselende kunstwerken.