Partij van de Arbeid

Aanpassingen AWBZ

17-09-2008 11:34

Door de aanpassingen in de AWBZ die staatssecretaris Bussemaker heeft gepresenteerd kunnen mensen met een zware tot matige beperking ook in de toekomst aanspraak maken op begeleiding uit de AWBZ. De PvdA heeft er altijd op aangedrongen dat mensen die begeleiding echt nodig hebben om bijvoorbeeld zelfstandig te kunnen blijven wonen, deze ook krijgen.

Bussemaker kiest ervoor om te investeren in kwaliteit van verpleeghuizen en gehandicaptenzorg en meer handen aan het bed. Aan de andere kant wil ze onbedoelde groei afremmen. Die groei is vooral te zien bij begeleiding, zoals de hulp bij administratie en begeleiding naar de kerk of bioscoop.

Daarom worden straks mensen met een lichte beperking zelf verantwoordelijk voor het organiseren van begeleiding of kunnen zij hulp krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de jeugdzorg. Mede op aandringen van de PvdA heeft de staatssecretaris 150 miljoen euro beschikbaar gesteld voor die mensen die hulp nodig hebben, maar tussen wal en schip dreigen te vallen. 2009 is een overgangsjaar waarin iedereen die al een indicatie heeft, die ook houdt.

Agnes Wolbert, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is er nu geruster op dat voor die mensen die dreigden tussen wal en schip te vallen er 150 miljoen euro extra is uitgetrokken. Van al die veranderingen, hoe noodzakelijk ook, worden mensen onzeker. Daarom ben ik blij dat dit vangnet er is gekomen.'