HBO-Raad

âbelang van rekenen en taal wordt in rijksbegroting bevestigdâ HBO-raad blij met focus op taal en rekenen 16-09-2008

De HBO-raad is blij dat de rijksbegroting voor het onderwijs die vandaag door het kabinet gepresenteerd is de nadruk legt op taal en rekenen. Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad: âDe hogescholen vragen vanaf 2005 al aandacht voor het probleem dat zich voordoet ten aanzien van het niveau van taal en rekenen. Toentertijd zijn er afspraken gemaakt met minister Van der Hoeven over hoe dit op te lossen. Tijdelijk lijkt er nu geld bij te komen. Ernstig gemis is wel hoe op korte termijn het niveau van de instroom in het hbo op deze gebieden verbeterd wordt."

De hogescholen leveren al geruime tijd forse inspanningen om het niveau van taal en rekenen bij te spijkeren. Op de paboâs wordt er een verplichte toets afgenomen waarna studenten met een achterstand extra lessen krijgen. Dit extra werk wordt nu dus beloond. Het kabinet stelt het hoger beroepsonderwijs tot 2012 ⬠6 miljoen extra in het vooruitzicht. Dat bedrag wordt in de aankomende vier jaar aan de hogescholen uitgekeerd.

Rekenvaardigheid verplicht onderdeel middelbare school profielen Nu het belang van rekenen en taal wordt onderkend vraagt de HBO-raad aan het ministerie van OCW om door te pakken. Alle profielen op de middelbare school zouden verplicht aandacht aan rekenvaardigheid moeten besteden. Vooral de leerlingen die het Cultuur en Maatschappij profiel kiezen, stromen vaak door naar de pabo. Het zou dan ook goed zijn dat juist zij een gedegen reken en taal basis hebben. Zij moeten tenslotte dit weer aan de nieuwe generatie overbrengen. Doekle Terpstra: âDe inzet van de hogescholen is duidelijk. Door een goede basis te leggen kan er gewerkt worden aan kwaliteitsverbeteringen in het gehele onderwijsveldâ.

Cao-hbo
2007-2010

Innovatie-
projecten hbo

Strategische agenda hbo
Investeren in talent, praktijkonderzoek en personeel. Dat is de ambitie van de hogescholen. In âInvesteren in participatie, innovatie en personeelâ, o...

Doorstroomagenda
De MBO Raad en de HBO-raad hebben samen een bestuurlijke ag...

HBO-raad
Prinsessegracht 21
Postbus 123
2501 CC Den Haag

Tel 070 - 312 21 21
Fax 070 - 312 21 00