Productschap Diervoeder


17/09/2008

Residunormen bestrijdingsmiddelen

Per 1 september 2008 is een nieuwe Europese verordening voor residunormen van bestrijdingsmiddelen in werking getreden. Hiermee wordt de bestaande Europese wetgeving en nationale wetgeving van de lidstaten m.b.t. de maximale residunormen (MRL) van bestrijdingsmiddelen geharmoniseerd. Deze verordening (EG) Nr.
396/2005 is van toepassing voor levensmiddelen én diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong.

Om bedrijven te helpen op een snelle manier de juiste MRL te vinden voor een product / bestrijdingsmiddel combinatie, heeft de EU een database beschikbaar gesteld, "Pesticides Web". Daarnaast heeft het PDV een tool ontwikkeld om de bepaling van juiste MRL voor bewerkte producten en voor samengestelde voeders te vereenvoudigen. Deze tool is ook opgenomen in de herziene versie van GMP+-Bijlage 1 Productnormen. In het vervolg van deze nieuwsbrief zijn die elementen uit de nieuwe verordening waar bedrijven het meest mee te maken krijgen, kort toegelicht.

Voor welke producten geldt de nieuwe verordening? In de verordening is een overzicht (bijlage I) opgenomen van alle producten van dierlijke en plantaardige oorsprong waarvoor de nieuwe MRL van toepassing zijn. Het is van belang te beseffen dat bijlage I weliswaar voornamelijk onbewerkte producten van plantaardige en dierlijke oorsprong bevat, maar dat deze normen ook van toepassing zijn op alle bewerkte, afgeleide en mengproducten van producten uit bijlage I. Om de vaststelling van de juiste MRL voor deze producten te vereenvoudigen heeft het PDV een tool ontwikkeld.

Zijn er producten uitgezonderd?
Voor diervoeders is van belang dat voor een aantal producten de normen uit de nieuwe verordening (nog) niet gelden.

Die uitgezonderde producten zijn

1. Alle gewassen met uitsluitend bestemming diervoeder.
2. Alle vis, schaal- en schelpdieren en zout- en zoetwaterdieren), en

3. Een grote groep producten waarvoor de nieuwe normen niet gelden indien het product de bestemming diervoeder krijgt. Een overzicht van deze producten is opgenomen in GMP+-Bijlage 1 Productnormen en in de tool.

4. Diervoeders die niet van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn

Voor de producten onder 1 t/m 3 worden later residunormen voor diervoeder vastgesteld. Voor alle 4 de groepen producten geldt tot dat tijdstip de bestaande residunormen uit Richtlijn 2002/32/EG van toepassing blijven.

Voor welke bestrijdingsmiddelen geldt de nieuwe verordening? Verordening 396/2005 geldt voor alle bestrijdingsmiddelen. Zowel bestaande als nieuwe bestrijdingsmiddelen zijn er in opgenomen. Ook zijn nationale normen van lidstaten opgenomen en geharmoniseerd. Tijdens de harmonisatie is er veelal voor gekozen om de strengste nationale norm als nieuwe geharmoniseerde norm te gebruiken.

Zijn er bestrijdingsmiddelen uitgezonderd?
Hoewel er geen bestrijdingsmiddelen zijn uitgezonderd, zijn er wel middelen waarvoor geen MRL geldt omdat hun residuen geen gevaar voor de volks- en diergezondheid vormen. Een overzicht van deze middelen is opgenomen in bijlage IV van de verordening.

Daarnaast is voor een zeer klein aantal bestrijdingsmiddelen is een uitzondering gemaakt, in die zin dat de residuniveaus de vastgestelde MRL mogen overschrijden, mits de producten niet bestemd zijn voor onmiddellijke consumptie en ook niet ter beschikking wordt gesteld van de eindgebruiker (of consument) zolang de vastgestelde MRL wordt overschreden. De bestrijdingsmiddelen en producten waarvoor deze uitzondering geldt, zijn opgenomen in bijlage VII. Het betreft hier middelen voor het begassen van gewassen na de oogst.

Wat als een bestrijdingsmiddel niet is opgenomen in de verordening? Het kan voorkomen dat u een bestrijdingsmiddel tegenkomt dat niet is genoemd in de verordening of op Pesticides Web. Voor die bestrijdingsmiddelen is de norm gesteld op 0.01 mg/kg. Een uitzondering is gemaakt voor stoffen waarvoor op basis van de beschikbare analysetechnieken een andere waarde moet worden aangehouden. Deze uitzonderingen zijn opgenomen in de verordening. (bijlage V) Ten tijde van de inwerkingtreding van deze verordening, was bijlage V nog leeg.

Hoe bepaald ik de juiste MRL voor een verwerkt product of een gemengd product?
Zoals al eerder aangegeven, zijn de MRL veelal vastgesteld voor onbewerkte producten maar zijn ze ook van toepassing op bewerkte, afgeleide en mengproducten. Bij het bepalen van een MRL voor deze bewerkte, afgeleide en mengproducten moet echter rekening gehouden worden met mogelijke wijzigingen in de gehalten van bestrijdingsmiddelen-residuen als gevolg van de verwerking. Een voorbeeld is de concentratie van vetoplosbare bestrijdingsmiddelen in oliën en vetten. In de verordening (bijlage VI) worden een aantal standaard verdunnings- of concentratiefactoren als gevolg van verwerking en/of menging opgenomen. Daarnaast biedt de eerdergenoemde tool voor deze gevallen een uitkomst bij de bepaling van de juiste norm. Ten tijde van de inwerkingtreding van deze verordening, was bijlage VI nog leeg.

Welke norm geldt voor producten geïmporteerd of geproduceerd vóór
01/09/08?
Voor producten die vóór 1 september 2008 in EU zijn geproduceerd of geïmporteerd en die op het moment van import of productie voldeden aan de op dat moment geldende normen, gelden de nieuwe normen niet. Dit is van belang voor producten die vaak maanden en soms ook jaren opgeslagen worden, alvorens verhandeld of verwerkt te worden. Een uitzondering is hier wel gemaakt in die gevallen waarbij er sprake is van een onaanvaardbaar risico voor de volks- of diergezondheid.

De nieuwe verordening (EG) 396/2005 inclusief bijlage I en VII vindt u in hier. Bijlage II, III en IV vindt u in Vo. (EG) 149/2008 d.d. 29 januari 2008 (zie ook Rectificatie ervan), alsmede in Vo. (EG)
839/2008 d.d. 31 juli 2008. De PDV residuen tool vindt u hier.

» printbare versie
NL DE EN
Laatste nieuws:

Wetgeving

17 september 2008
Residunormen bestrijdingsmiddelen

Kwaliteit

15 september 2008
Mededeling van ingetrokken en geschorste GMP-certificaten d.d.
15-09-2008

Kwaliteit

01 september 2008
Wijziging van het GMP+ - certificatieschema 2006 m.b.t. certificatievoorwaarden en nieuwe GMP+ -checklijst B3.2. Kwaliteit Voederwaardering Arbeid Onderzoek Wetgeving