Groen!

Minister Turtelboom, kom nu eindelijk je beloftes na!

Vandaag, woensdag 17 september trokken Groen! senator Freya Piryns en Ecolo parlementslid Zoë Genot naar het kabinet van minister Turtelboom en stelden daar 4 levensgrote foto's tentoon van de hongerstakers in Elsene (Collegestraat 27). Freya Piryns: "Als de minister de gevolgen van haar uitstelgedrag niet onder ogen wil zien, dan zullen Groen! en Ecolo ervoor zorgen dat ze niet langer blind kan blijven. Daarom hebben wij haar vandaag 4 foto's van hongerstakers overhandigd, vergezeld van onderstaande brief."

Geachte minister Turtelboom,

Bij het aantreden van Leterme I in maart 2008 kondigde u aan dringend werk te willen maken van een nieuwe omzendbrief met duidelijke regularisatiecriteria voor de mensen zonder papieren. In april herhaalde u, tijdens de toelichting bij uw beleidsverklaring in de senaatscommissie, dat die omzendbrief een van uw prioriteiten was en dat die klaar zou zijn eind mei, begin juni 2008. In mei sijpelden details door van uw ontwerp van omzendbrief die aantoonden dat u de focus zou leggen op economische regularisatie, een verkeerde klemtoon volgens Groen! en Ecolo. Bovendien had uw regering Leterme eerder aangekondigd dat lokale verankering een speerpunt zou zijn. Dat is inderdaad een veel betere aanpak. U had ook vanuit andere kanten met tegenwind af te rekenen, vanuit uw eigen regering niet in het minst, maar u bleef beweren dat u uw belofte zou nakomen. Groen!, Ecolo, een groot aantal humanitaire organisaties en vooral de mensen zonder papieren zelf koesterden toen nog hoop.

Maar al snel belandde u, net zoals uw collega's in een sukkelstraat. Vlak voor het zomerreces zorgde u nog voor een opstootje binnen de regering maar ondanks de wanhoopspogingen van de vele duizenden mensen zonder papieren , besloot u toch uw boeken vol beloftes maar zonder realisaties te sluiten en op reis te vertrekken. Ook u heeft recht op vakantie, dat is waar. Maar u moet verdorie toch wel over een ijzer geweten beschikken om rustig in Sicilië van een wijntje te nippen, terwijl in uw eigen land mensen uit wanhoop hun eigen leven in gevaar brengen. Wij herhalen: ook Groen! en Ecolo ondersteunen de hongerstaking als actie niet, maar de verantwoordelijkheid voor deze wanhoopsdaden moet wel op de juiste plaats worden gelegd. Ze zijn het gevolg van een falend beleid dat haar beloftes niet nakomt. Nochtans kan u perfect een moratorium instellen op de uitwijzingen totdat u er eindelijk in slaagt de omzendbrief af te werken en te versturen.

De hongerstakers in het Latijns-Amerikaans Centrum gaan hun 72ste dag in, die in de gebouwen van de ULB overleven nu al 67 dagen zonder te eten. De dokters die hen bijstaan zijn het erover eens dat hun gezondheid onherstelbare schade heeft opgelopen. Het zou geen kwestie van dagen, maar eerder van uren zijn vooraleer één van hen daadwerkelijk bezwijkt. Wij hebben vandaag zelf de hongerstakers nogmaals gevraagd te stoppen met hun leven op het spel te zetten. Maar ze zijn vastberaden. Niet minder dan vier maanden geleden bood u de hongerstakers in de Begijnhofkerk wel een oplossing omwille van medische redenen. Deze willekeur kan niemand begrijpen, nog aanvaarden.

Groen! en Ecolo schenken u 4 foto's van de hongerstakers in de Collegestraat in Elsene en hopen zo u en de regering waar u deel van uitmaakt, alsnog wakker te schudden.

Hopend op een antwoord in de vorm van een omzendbrief met duidelijke regularisatiecriteria,

Groen! Senator Freya Piryns: 0476 943695 Zoé Genot, federaal parlementslid ECOLO