KNWV

Nieuwsbericht Zeilen


17-9-2008

Open Nederlands Kampioenschap Olympiajol op de Grevelingen

Van 10 t/m 14 september zijn op het Grevelingenmeer vanuit Port Zélande de ONK Olympiajol verzeild. Het was een groots evenement met bijna 60 deelnemers uit Nederland en Duitsland.

Dat de Olympiajolklasse nog springlevend is bewijzen de groei van het aantal actieve zeilers en de technische ontwikkeling van boot en tuig, waarmee het een zeer hedendaagse wedstrijdboot is gebleven. Ook het ONK voldeed aan alle eisen die je tegenwoordig aan een dergelijk evenement mag stellen. Daarbij gaat het om een professionele
wedstrijdorganisatie in combinatie met een aantrekkelijk walprogramma.

De meeste topzeilers uit de klasse deden mee, dus het werd een spannende strijd. Nadat een Nederlander, Stefan de Vries, in augustus het Duitse NK had gewonnen, was het nu een Duitse Olympiajol-topper, Wolfgang Höfener, die Nederlands kampioen is geworden. Tot in de laatste wedstrijd bleef het spannend. Jan Willem van den Hondel, Max Blom, Mels Jongeneel en Onno Klazinga eindigden op de plaatsen 2 tot en met 5.

De Olympiajol is nog steeds de enige zeilboot is waarin een
Nederlander (Daan Kagchelland) een gouden Olympische medaille heeft gewonnen (met alle respect voor de prestatie van Stephan vd Berg op de zeilplank). Dit was bij de Olympische Spelen in 1936. Het zou
natuurlijk mooi zijn geweest om deze status nu te kunnen overdragen, maar dat zal nog vier jaar moeten wachten.

Voor wie kennis wil maken met de Olympiajol is er, naast de volledige uitslag van het ONK, uitgebreide informatie te vinden op onderstaande website.

Internetadres: www.olympiajol.nl