Gemeente Bernheze


Wmo-loket in beeld - vervoersvoorzieningen

In het gemeentehuis kunt u voor bijna iedere vraag op het gebied van zorg en welzijn terecht. Het Wmo-loket is hét loket voor bijna alle soorten ondersteuning die iemand nodig kan hebben. Deze keer besteden we aandacht aan de vervoersvoorzieningen Taxihopper en Valys.

Als u zich buitenshuis moeilijk kunt verplaatsen, dan kunt u een vervoersvoorziening aanvragen. Dit geldt voor vervoer in de sociale sfeer. Dus niet voor vervoer naar uw werk, naar school of naar het ziekenhuis.
Het moet gaan om het dagelijks sociaal vervoer zoals boodschappen doen, bezoekjes afleggen, kerkbezoek, enzovoorts.

Regionaal vervoer
Taxihopper
U kunt voor uw dagelijks sociaal vervoer gebruik maken van Taxihopper. Taxihopper is de regiotaxi van Brabant-Noordoost. U wordt thuis opgehaald en naar uw bestemming gebracht. Tijdens de rit kunnen ook andere passagiers in- en uitstappen. U kunt hiervan gebruik maken van maandag tot en met donderdag van 6.00 tot 1.00 uur en op vrijdag, zaterdag en zon- en feestdagen tot 2.00 uur.

Het reserveren van een rit kan tot uiterlijk één uur van tevoren, als u de rit op vertrektijd boekt. Het is ook mogelijk een rit te reserveren op aankomsttijd. Deze rit kunt u tot minimaal twee uur voor vertrek doorgeven.

Wanneer u een rit heeft gereserveerd moet u er rekening mee houden dat de taxi vijftien minuten vóór tot vijftien minuten ná het afgesproken tijdstip kan arriveren.

Als Wmo-geïndiceerde betaalt u voor een rit een gereduceerd tarief per zone, namelijk EUR 0,46 (tarief per 1 januari 2008) in plaats van EUR
1,55 (ov-reiziger). U kunt als Wmo-geïndiceerde maximaal vijf reiszones en een opstapzone reizen voor het gereduceerde tarief. Sinds april 2008 kunt u nog één reiszone extra reizen, maar u betaalt dan hiervoor het commerciële tarief van EUR 3,95. Deze zesde reiszone tegen commercieel tarief geldt voor alle reizigers, zowel ov- als Wmo-reizigers.

U kunt, indien u denkt in aanmerking te komen voor een Wmo-vervoerspas, een Taxihopperpas aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente. Hierbij wordt naast uw mogelijke beperking ook naar uw inkomen gekeken.
Taxihopper is een initiatief van gemeenten en provincie en wordt uitgevoerd door Connexxion Taxi Services.

Meer informatie over Taxihopper kunt u lezen op www.taxihopper.nl

Bovenregionaal vervoer
Valys
Als u verder (meer dan zes reiszones en een opstapzone) van huis wilt is er Valys. Valys is bedoeld voor sociaal-recreatieve uitstapjes op bovenregionale afstanden. Bovenregionaal betekent dat de bestemming óf het vertrekpunt van de reis op meer dan zes openbaar vervoerzones van uw woonadres ligt.
Met Valys kunt u een reis boeken van deur tot deur, al dan niet in combinatie met het openbaar vervoer. Reist u met de trein dan is het handig om te weten dat de NS u kan helpen bij het in-, uit- en overstappen, ook wel assistentieverlening genoemd. U kunt assistentie aanvragen bij de NS of bij Valys. Meer informatie kunt u krijgen op de NS-stations of via www.ns.nl

Boeken kan 24 uur per dag via www.valys.nl of door tussen 6.00 uur 's ochtends en 1.00 uur 's nachts te bellen naar (0900) 96 30 (lokaal tarief).
Wij adviseren u om ten minste één uur van tevoren te boeken.

Met Valys reist u tegen een aantrekkelijk tarief. U mag bij Valys één begeleider gratis meenemen.
U komt in aanmerking voor de Valys-pas als u één van de volgende documenten heeft:

- een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer;
- een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo-rolstoel of scootmobiel;

- een gehandicaptenparkeerkaart van uw gemeente;
- een ov-begeleiderskaart.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente.

Het Wmo-loket is geopend en telefonisch bereikbaar tijdens de openingstijden van de balies van het gemeentehuis.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
(0412) 45 88 88
(0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket