PvdA Europees parlement


Witrussische oppositieleider in Brussel

16 september 2008

Is de vrijlating van de Witrussische oppositieleider Aleksander Kozulin, precies één maand geleden, de prelude van een dooi in de relaties tussen de EU en Belarus? De parlementsverkiezingen van 28 september zullen moeten uitwijzen hoe serieus de signalen zijn dat het land nauwere samenwerking met de EU nastreeft.

Vandaag brengt Kozulin, mede op uitnodiging van de Sociaal-Democratische fractie PES een bezoek aan het Europees Parlement. Hij is een van de genomineerden voor de Sakharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma, een van de initiatiefnemers voor zijn kandidatuur, is zijn bezoek aan Brussel een belangrijk teken aan Minsk: alleen echte democratische hervormingen openen de deur naar Europa.

Aleksander Kozulin werd in juli 2006 veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf, voor betrokkenheid bij demonstraties tegen President Lukashenko, na diens frauduleuze herverkiezing. Kozulin leidde de protesten die in maart 2006 dagenlang tienduizenden mensen trokken.

Afgelopen maand kwam hij onverwacht vrij, nadat autoriteiten de maand daarvoor ook al activisten van de democratische oppositie hadden vrijgelaten. We zijn niet gewend van Lukashenko dat hij oppositieleden vrijlaat vóór de verkiezingen,, zegt Wiersma.

"Maar er hangt verandering in de lucht", voegt hij er aan toe. De relatie tussen Moskou en Minsk is behoorlijk afgekoeld en Lukashenko lijkt bezig zijn opties af te tasten. De reactie van Minsk op het Russische optreden in Georgië, bijvoorbeeld, was terughoudend, zegt Wiersma. Lukashenko betuigde pas na een week zijn steun aan Medvedev en Poetin en alleen nadat Moskou aandrong. In het verleden zou Lukashenko nog dezelfde dag een telegram hebben gestuurd.

De Europese Unie heeft altijd aangegeven bereid te zijn stappen te zetten naar een nauwere samenwerking, op voorwaarde dat het regime in Minsk eerst een aantal hervormingen doorvoert. Het vrijlaten van politieke gevangenen was een van die voorwaarden. De parlementsverkiezingen op 28 september zijn de volgende testcase. Als de oppositie er in slaagt in het Parlement te komen, is dat een echte doorbraak, zegt Wiersma, het zou een basis zijn voor een eerste gesprek over opwaardering van de relaties tussen de EU en Belarus.

Om 10.30 uur geeft Aleksander Kozulin met onder andere Jan Marinus Wiersma een persconferentie in het Europees Parlement, zaal PHS 0A50.