Rotterdam wint opnieuw de SGBO-Burgerjaarverslagprijs

17/09/2008 13:41

SGBO B.V.

Evenals vorig jaar vindt de jury van de SGBO-Burgerjaarverslagprijs dat Rotterdam het beste burgerjaarverslag over 2007 heeft uitgebracht. Rotterdam heeft dit jaar vooral geïnvesteerd in de digitale versie, die met verschillende doorklikmogelijkheden interactief is gemaakt. Hiermee wint de gemeente een SGBO-burgerpeiling ter waarde van 6000,- euro. De prijs zal door SGBO-directeur Mariette Glim aan burgemeester Opstelten worden uitgereikt.

De jury ziet een trend dat de inzenders van dit jaar vrijwel allemaal investeren in twee versies van het burgerjaarverslag. Een toegankelijke huis-aan-huis publieksversie voor iedereen en een uitgebreidere versie voor de gemeenteraad en burgers die meer willen weten. De interactieve websiteversie van Rotterdam past prima in deze trend om informatie 'op maat' aan te bieden.

Daarnaast is opvallend dat de verslaglegging over burgerparticipatie nu vaak meer aandacht krijgt dan de dienstverlening. In de eerste jaren van het burgerjaarverslag was dit onderwerp juist het onderbelichte onderdeel.

Het burgerjaarverslag van Pijnacker-Nootdorp verdient een eervolle vermelding. Deze gemeente heeft zich flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar en geeft goed inzicht in de processen achter de cijfers. Daarbij worden concrete verbetervoorstellen voor de eigen prestaties gedaan.

Andere genomineerde gemeenten waren (in alfabetische volgorde) Amersfoort, Eindhoven, Helmond, Hengelo, Nijmegen Oldebroek, Steenwijkerland en Veldhoven.

De jury onder leiding van Mariëtte Glim (directeur SGBO) bestond uit:

Hein Albeda (adviseur en voormalig directeur Stichting Rekenschap);

Rijk van Ark (voorzitter van Logeion, de vereniging voor overheidscommunicatie);

Jan Dirk Pruim (griffier van Almere);

Pieter Zevenbergen (collegelid van de Algemene Rekenkamer).