West-Nederland verdient het meest

17/09/2008 14:06

LVB Networks

Beloningsverschillen Nederlandse regio's groot

Amstelveen, 17 september 2008 - Werknemers in het westen krijgen gemiddeld genomen het meest betaald. Dit blijkt uit de Beloningsindex 2008, het jaarlijks terugkerende beloningsonderzoek van Mercer en ADP onder meer dan 500 organisaties.

In 34,0% van de ruim 100 onderzochte functies blijkt het salaris in regio West het hoogst. Regio Noord volgt hierop met 31,9% en Oost met 19,2%. Regio Zuid eindigt als laatste met 14,9%. Regio Zuid kent echter wel de grootste salarisstijging.

Salarisstijging

De hoogste salarisstijging is, evenals vorig jaar, te vinden in regio Zuid met 4,43%. Regio West kent een salarisstijging van 3,82%. De salarisstijging in de regio's Noord en Oost zijn het laagst, respectievelijk 2,91% en 2,86%. Voor zowel mannen (4,5%) als vrouwen (4,3%) geldt de hoogste salarisstijging in de regio Zuid.

Denise Tollens, Mercer: 'Opvallend is dat in regio Zuid medewerkers over het algemeen minder verdienen dan in andere regio's. Er kan echter wel gesteld worden dat deze regio bezig is met een inhaalslag door de zichtbaar sterke salarisstijging.'

Salarisverschillen per regio

Wanneer er uitgesplitst wordt naar functies, is er bij sommige functies een groot verschil te zien tussen de salarissen in de vier verschillende regio's. Zo verdient de accountmanager in het noorden 35.800 euro en in het westen 42.900 euro; een verschil van 19,8%. Het salaris van de medewerker personeelsadministratie varieert ook sterk per regio; in het oosten krijgt de medewerker personeelsadministratie 37.400 euro betaald, terwijl in het zuiden ruim 3.500 euro minder per jaar wordt betaald (33.600 euro), een verschil van 11,3%. In het onderzoek is uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, 13e maand en eventuele vaste bonus.

Regio Noord: Groningen, Friesland, Drenthe; Regio Oost: Overijssel, Gelderland, Flevoland; Regio Zuid: Limburg, Noord-Brabant, Zeeland; Regio West: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland.

De Beloningsindex

De Beloningsindex is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beloningsstatistiek en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van ADP Nederland en Mercer (Nederland) B.V. De resultaten van het onderzoek, uitgesplitst voor meer dan 100 veelvoorkomende functies in Nederland, verschijnen in de Beloningsmonitor, een uitgave van Performa Uitgeverij. Aan de Beloningsindex werkten dit jaar meer dan 500 (middel)grote organisaties in diverse industrieën en bedrijfstakken mee. Er is uitgegaan van het basissalaris (op mediaanniveau) dat bestaat uit het overeengekomen bruto jaarsalaris, inclusief vakantiegeld, eventuele 13e maand en vaste bonus. Voor meer informatie zie www.beloningsindex.nl.

ADP Nederland

Meer dan 1,2 miljoen werknemers in Nederland krijgen iedere maand hun loonstrook van ADP Nederland BV. Dit aantal stijgt ieder jaar. ADP groeit gestaag en kent steeds meer grote organisaties als klant. ADP ontwikkelt al 50 jaar systemen en services voor salaris-, benefits- en personeelsadministraties én verzorgt de verwerking daarvan in een eigen, uitstekend beveiligd, computercentrum. In Nederland is ADP veruit het grootste bedrijf met dit specialisme.

ADP Nederland BV is een dochteronderneming van het beursgenoteerde Amerikaanse concern Automatic Data Processing Inc. Wereldwijd heeft ADP 570.000 klanten en verwerkt voor meer dan 32 miljoen werknemers salarissen. De mondiale omzet bedraagt ruim 9 miljard US-dollar. Kijk voor meer informatie ook op www.adp.nl en www.adp.com

Mercer

Mercer (Nederland) B.V. is een mondiaal bedrijf dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 17.000 werknemers in 42 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem, Groningen en 's-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC).






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,