Zzp'er wint in Europese aanbesteding

17/09/2008 14:09

Platform zelfstandige ondernemers PZO

Den Haag, 17 september 2008 - Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) heeft recent een door een overheidsdienst uitgeschreven Europese aanbesteding gewonnen. Dit is zeer bijzonder, vindt de Vereniging Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) bij wie deze zelfstandige via netwerkorganisatie 'De Communicatiewinkel' is aangesloten. De zzp'er versloeg in het aanbestedingstraject een drietal grote, landelijk opererende bureaus.

Pluimen

Het winnen van een Europese aanbesteding door een zzp'er is bijzonder, omdat aanbestedende overheidsdiensten vaak onnodig hoge eisen stellen bij de aanbesteding. Hierdoor zijn zelfstandigen meestal op voorhand uitgesloten van deelname. Zo moeten inschrijvers veelal voldoen aan hoge omzet- en andere financiële eisen. Deze eisen, die niets zeggen over de kwaliteit van de werkzaamheden van de inschrijver, zijn voor zzp'ers vaak onbereikbaar.

Volgens PZO verdient de aanbestedende dienst, Rijkswaterstaat Zeeland, een pluim omdat deze voor de aanbesteding criteria hanteerde die ook voor zzp'ers bereikbaar zijn. Het PZO-lid kon in samenwerking met netwerkorganisatie 'De Communicatiewinkel' de aanbestedende overheidsdienst garanderen dat de continuïteit van de opdracht niet in gevaar komt indien de zzp'er weg zou vallen.

Naast hoge inschrijvingsvoorwaarden, gaan aanbestedingstrajecten per definitie gepaard met een enorme administratieve rompslomp. Iedereen die op een aanbesteding wil inschrijven moet daarom over een enorm doorzettingsvermogen beschikken. Het PZO-lid, Henk Kramer uit het Zeeuwse Lewedorp, verdient alleen al wat dat betreft een pluim. Zijn doorzettingsvermogen is beloond met een prachtige opdracht voor de komende tijd. Ook Rijkswaterstaat Zeeland komt volgens PZO als winnaar uit de bus omdat zij via de aanbesteding de beste kwaliteit voor de laagste prijs heeft ingekocht.

Directe toegang en minder administratieve lasten

PZO zet zich al langer in om zzp'ers een meer directe toegang te bieden tot overheidsaanbestedingen. Ook de administratieve rompslomp rond een aanbesteding moet worden teruggedrongen, vindt PZO. Het kabinet wil ook dat kleine ondernemingen en zzp'ers makkelijker kunnen meedoen bij een aanbesteding. Het wetsvoorstel voor een nieuwe Aanbestedingswet werd afgelopen zomer om juridische redenen in de Eerste Kamer weggestemd. In dit voorstel werden de eerste voorzichtige stappen in de goede richting gezet. Het kabinet moet nu eerst weer een nieuw wetsvoorstel indienen.

Platform Zelfstandige Ondernemers

PZO, opgericht in 2002, is de grootste onafhankelijke belangenbehartigings-organisatie voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. Iedere zelfstandige ondernemer kan lid worden van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers. Bijna 20.000 zelfstandigen in tal van sectoren weten zich inmiddels als lid van PZO voor hun collectieve belangen direct vertegenwoordigd in politiek Den Haag. Daarnaast hebben deze zelfstandigen toegang tot een scala aan bijzondere ledendiensten, waaronder de mogelijkheid om tegen zeer gunstige collectieve tarieven en voorwaarden verzekeringen af te sluiten op het gebied van arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioen.