Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 sep 2008

Tweede convenant transportcriminaliteit in 2009

Begin 2009 komt er een tweede convenant transportcriminaliteit. Het is de bedoeling dat er nationaal en internationaal intensiever wordt samengewerkt tussen overheid, politie en transporteurs om transportcriminaliteit aan te pakken.

In het convenant komen ook maatregelen om de veiligheid op bedrijventerreinen te verbeteren. Daarnaast worden opnieuw maatregelen voorgesteld om het doen van aangifte te bevorderen.

De schade door transportcriminaliteit bedraagt in Nederland jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro. Het is volgens de staatssecretaris Heemskerk belangrijk voor Nederland om te werken aan een veiliger transportsector omdat dit anders het vestigingsklimaat schaadt.

In het eerste transportconvenant stonden afspraken die uiteindelijk zorgden voor 25 procent minder diefstal uit vrachtwagens. Er werden onder andere afspraken gemaakt over betere verlichting en surveillance op parkeerplaatsen. Ook werd een waarschuwingsregister voor malafide ex-personeelsleden in de transport- en logistieksector opgezet. Dit register is vanaf begin 2009 operationeel.