Voedingcentrum


Eten zonder vlees

De ministeries van VROM en LNV onderzoeken of de consumptie van vlees moet worden verminderd. De productie van vlees geeft namelijk een aanzienlijke milieubelasting. Eten zonder vlees kan prima vindt het Voedingscentrum.

Of de ontmoedigingsplannen er komen is nog niet zeker, maar als je wilt kun je al beginnen minder vlees te eten. Dat kan namelijk prima, als je er maar voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vlees levert ijzer, eiwit en B-vitamines.

Die voedingsstoffen zitten ook in plantaardige vleesvervangers, zoals tahoe, tempeh en vegetarische burgers of in een ei. Je kunt dierlijke eiwitten vervangen voor plantaardige eiwitten. Die zitten vooral in brood, granen (zoals rijst en pasta) en peulvruchten (bijvoorbeeld bonen en linzen) en producten die hiervan zijn gemaakt. In plantaardige vleesvervangers zijn ijzer en vitamines toegevoegd. Brood, graanproducten en peulvruchten leveren ook ijzer en B-vitamines.

Milieu
De productie van vlees, vis en zuivel belast het milieu meer dan eieren en plantaardige eiwitbronnen, zoals soja. Dat komt doordat voor elke kilo vlees of kweekvis 2 tot 7 kilo voer nodig is. De teelt van veevoer vraagt veel grond, water en energie. De toenemende vraag leidt mogelijk tot ontbossing en het verdwijnen van regenwoud. Ook zorgt de veeteelt voor mest en broeikasgassen.

Spiekbriefje
Kip is op het gebied van voer, landbeslag, watergebruik en klimaat minder milieubelastend dan varkensvlees en rundvlees. Rundvlees steekt weer boven varkensvlees uit. Rundvlees van vleesvee belast het milieu het meest. Het Voedingscentrum heeft een handige boodschappenhulp: een spiekbriefje. Dat kan je helpen om bij het kopen van eten rekening te houden met het milieu.