Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 17 september 2008

Vertrouwen CFO's in Europese economie laagst in vijf jaar

Wereldwijde peiling onder CFO's

Het vertrouwen in de economie onder Europese CFO's blijft afnemen en heeft het laagste peil bereikt in meer dan vijf jaar. Grootste bron van zorg zijn de onzekere consumptieve vraag, de hoge grondstoffenprijzen en de problemen met het aantrekken en vasthouden van gekwalificeerd personeel. Dat zijn enkele uitkomsten van het derde CFO Survey van dit jaar, een kwartaalonderzoek onder CFO's naar hun visie op de internationale economie. Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, is de grondlegger van de Europese tak van dit wereldwijde onderzoek.

Elk kwartaal krijgen CFO's in de Verenigde Staten, Azië, China en Europa tien vragen voorgelegd over hun verwachtingen voor hun bedrijf en de economie in hun regio. De uitkomsten geven inzicht de stemming onder CFO's en zijn daarmee een goede graadmeter voor de economie. Dit kwartaal, de vijftigste keer dat het onderzoek wordt gehouden, zijn 1299 CFO's van uiteenlopende particuliere en overheidsbedrijven bevraagd. CFO Survey is een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg, Duke University (Durham, North Carolina) en CFO Magazine.

De uitkomsten van dit kwartaal laten zien dat het pessimisme over de Europese economie blijft toenemen. 68% van de CFO's is somberder gestemd over de vooruitzichten van de Europese economie dan in het vorige kwartaal. Bij de vorige peiling was dat nog 64% en vorig jaar rond deze tijd maar 37%. Hoewel CFO's meer vertrouwen hebben in hun eigen bedrijf dan in de economie als geheel, is dit vertrouwen niet erg groot. Wat de vooruitzichten van het eigen bedrijf betreft, zijn de pessimisten in de meerderheid met bijna twee tegen een.

De aanhoudende kredietcrisis blijft slachtoffers maken: 42% van de CFO's geeft aan dat zijn bedrijf erdoor getroffen is (dat was 31% het kwartaal daarvoor). Een kleine 60% van de Europese CFO's denkt door de economische omstandigheden gedwongen te worden het komende half jaar "fors in de kosten te snijden". Iets meer dan de helft van de ondervraagden denkt nieuwe investeringen in deze periode te moeten uitstellen, beperken of schrappen en 45% denkt minder personeel aan te zullen nemen.

Daar staat tegenover dat hun collega's in Amerika en Azië juist optimistischer zijn geworden over de economie in hun regio. Amerikaanse CFO's denken dat de economie van de VS dit jaar zwak zal blijven en dat het herstel in de zomer van 2009 zal inzetten. Aziatische bedrijven hebben veel last van de inflatie; 71% geeft aan dat de stijgende inflatie hen tot flinke kostenbesparingen heeft gedwongen. 82% van de Chinese CFO's vreest een groeivertraging nu de Olympische Spelen in Beijing voorbij zijn.