Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 17 september 2008

Win vijf originele werken van Isaac Israëls!

Unieke prijsvraag bij tentoonstelling
Jozef en Isaac Israëls, Vader en Zoon

Gemeentemuseum Den Haag

Vijf originele aquarellen en tekeningen van Isaac Israëls kunnen bezoekers aan de tentoonstelling Jozef en Isaac Israëls, Vader en Zoon winnen. Als zij drie vragen juist weten te beantwoorden, maken zij kans op één van deze werken. De antwoorden op de vragen zijn te vinden in de tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag die van 20 september tot en met 8 februari 2009 is te zien. Deze bijzondere actie is tot stand gekomen in samenwerking met kunsthandel Ivo Bouwman in Den Haag.

In de eerste zaal van de tentoonstelling zullen invulformulieren liggen waarop de bezoekers van Jozef en Isaac Israëls, Vader en Zoon hun antwoorden op de drie vragen kunnen schrijven. De antwoorden zijn te vinden in de zaalteksten, bijschriften en uiteraard ook in de schilderijen, prenten en aquarellen zelf. Wanneer zij de tentoonstelling verlaten, kunnen de bezoekers het formulier weer inleveren. Op 9 februari zullen uit de inzendingen vijf winnaars worden getrokken die elk de gelukkige bezitter worden van een aquarel of tekening van Isaac Israëls.

De uitslag van de prijsvraag zal bekend worden gemaakt via de website van het museum, www.gemeentemusuem.nl. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht. De uitspraak van de jury is bindend en daarover kan niet worden gecorrespondeerd. Inzendingen die niet voorzien zijn van duidelijke contactgegevens, kunnen helaas niet mee worden genomen.

Jozef Israëls is reeds een gevierd en populair schilder van de Haagse School wanneer zijn zoon Isaac wordt geboren. Al snel blijkt het tekentalent van de jonge Israëls en het is dan ook niet verrassend dat hij in de voetsporen van vader treedt. Maar het traditionele schildersmilieu is hem te benauwend. Isaac ruilt Den Haag in voor Amsterdam, waar hij in zijn schilderijen een compleet andere weg inslaat dan zijn vader - niet voor niets wordt Isaac de Hollandse impressionist genoemd. Dat vader en zoon zo gelijk, maar ook zo verschillend kunnen zijn, is te zien in de tentoonstelling Jozef en Isaac Israëls, Vader en Zoon in het Gemeentemuseum Den Haag.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met teksten van onder meer Dieuwertje Dekkers en John Sillevis. Jozef en Isaac Israëls, Vader en Zoon is de afscheidstentoonstelling van John Sillevis, die ruim 35 jaar als conservator aan het Gemeentemuseum Den Haag verbonden is geweest.