Gemeente Wassenaar

Topdrukte op Villa Maarheeze tijdens Open Monumentendag en start van de kunst- en designroute Kunst en Vormgeving op stand Afgelopen zaterdag liep het storm bij de statige Villa Maarheeze aan de Rijksstraatweg in Wassenaar. Heel veel mensen zagen het als een buitenkansje om de altijd met veel mysterie omgeven villa te bezoeken.
In het kader van de Open Monumentendag had de eigenaar de hekken van de buitenplaats geopend zodat de resultaten van het in restauratie zijnde huis en de tuin met eigen ogen bekeken kon worden.
Bovendien ging hier de Kunst&Design route van start in het kader van het provinciale Themajaar Leve het landgoed. De tuin en de stijlkamers van Maarheeze vormen eenmalig het decor van hedendaagse kunst en vormgevingsobjecten.
In samenwerking met de Provincie Zuid-Holland hebben de drie gemeenten van het Pact van Duivenvoorde, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar, het initiatief genomen om de prachtige tuinen, parken en gebouwen in dit deel van de provincie op een nieuwe manier te etaleren.
De drie wethouders van de stuurgroep van het Pact, wethouder B. van Dunné van Voorschoten, wethouder A. van der Lee van Wassenaar en wethouder M. Houtzager van Leidschendam-Voorburg waren ter gelegenheid van de eerste dag van dit event naar villa Maarheeze gekomen. Door wethouder Van der Lee is bij die gelegenheid de belangwekkende historie van Maarheeze en de ontwikkeling van de landgoederenroute als geheel gememoreerd. Maar ook de inspanningen van de eigenaar, Motonic BV. om deze bijzondere villa te restaureren werd onder een luid applaus geprezen. Hedendaags kunstobjecten tegen een historische achtergrond konden dit weekend, maar ook de komende twee weekenden (zaterdag en deels zondag) nog bezocht worden in Voorschoten op kasteel Duivenvoorde en in Voorburg bij het Huygensmuseum Hofwijck. In Wassenaar is afgezien van Villa Maarheeze ook raadhuis De Paauw te bezoeken. Villa Ruys vormt het decor voor een collectie kunstfotos, maar is niet rechtstreeks toegankelijk. De Caldic-collection kan via inschrijving worden bezocht. De locaties kunnen ieder op zich of meerdere achter elkaar worden bezocht, waardoor een rijk beeld ontstaat van zowel het prachtige grondgebied van de drie gemeenten met de vele landgoederen als van hetgeen aan kunst en vormgeving is tentoongesteld. Praktische informatie:
In het kader van het themajaar van de landgoederen zijn in de Provincie Zuid-Holland diverse unieke tuinen en panden te bezoeken. Wandel door en rondom kastelen en buitenplaatsen en laat je verrassen door de veelal speciaal voor deze gelegenheid toegevoegde hedendaagse vormgeving en kunstwerken. DATA: De weekenden van 13 & 14, 20 & 21 en 27 & 28 september DEELNEMENDE LOCATIES:

- Villa Maarheeze (Rijkstraatweg 675, Wassenaar)
- Villa Ruys / Braziliaanse residentie (Pauwlaan 6, Wassenaar alleen als zichtlocatie)

- De Paauw (Raadhuislaan 22, Wassenaar)
- HuygensMuseum Hofwijck (Westeinde 2a, Voorburg)
- Kasteel Duivenvoorde (Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten)
- Beeldentuin Caldic Collectie (alleen op inschrijving, info@uniquole.nl)
INITIATIEF: Pact van Duivenvoorde met subsidie van de Provincie Zuid-Holland, in het kader van het themajaar Leve het Landgoed! CURATOR EN ORGANISATIE: Uniquole tentoonstellingen i.s.m. het Pact van Duivenvoorde, de Provincie Zuid-Holland en de betreffende eigenaren van de landgoederen en buitenplaatsen. INFORMATIE: handzame publicatie, die (gratis) te verkrijgen is op te bezoeken locaties, gemeentehuizen en bij de plaatselijke VVVs.

Op de verschillende locaties zijn werken geplaatst uit diverse disciplines: industriële vormgeving, mode, conceptuele sieraden, beeldende kunst en street art.
In de route is werk te zien van onder andere Richard Hutten, Auke de Vries, Kiki van Eijk, Couzijn van Leeuwen, Pieke Bergmans, Jan Jansen, Florentijn Hofman, Royal Delft / de Porclyne Fles en Royal Leerdam Crystal. De Caldic Collectie (alleen op inschrijving) toont werk van onder andere Sol LeWitt, Henry Moore, Armando, Anish Kapoor en vele anderen.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl