Experimenten Powerfarms! deze maand van start

17/09/2008 15:26

InnovatieNetwerk

Boerderijen die in de toekomst naast vlees en melk ook energie, algen en schoon water produceren: Powerfarms! Het project Powerfarms! is een initiatief van InnovatieNetwerk, Ingrepro en Sustec.

Powerfarms! bestaan uit één of meer varkens- of melkveebedrijven, een (co)vergister en een algenkwekerij. De kern is het sluiten van kringlopen en het omzetten van afval in waardevolle producten volgens de "cradle tot cradle" aanpak. Het methaan uit de vergisting wordt omgezet in elektriciteit en warmte, voor gebruik binnen en buiten het bedrijf. De vrijkomende CO2 en de mineralen zijn voeding voor de algen. Het water wordt door de algen gereinigd.

De geoogste algen dienen als veevoer voor de varkens of de koeien. De algen, rijk aan eiwitten, olieën en omega 3, zijn ook te vermarkten in de bulkchemie, de farmaceutische, cosmetische of voedingsmiddelenindustrie. Zo kunnen we maximale waarde halen uit algen.

Powerfarms! gebruikt bestaande scheidings- en ontsluitingstechnieken van mest in een nieuwe, innovatieve, combinatie. De algenkweek bestaat bij Powerfarms! uit een unieke koppeling tussen een gesloten fotobioreactor en een open vijver.

Deze maand zijn experimenten gestart om de verschillende onderdelen in de nieuwe combinatie te testen. Bij positieve resultaten staan begin 2009 pilotprojecten met varkens- en melkveehouders gepland.





http://www.innovatienetwerk.org/nl/concepten/view/109/Powerfarms.html