Gemeente 's-Hertogenbosch

17-09-2008
52 miljoen voor scholen om schooluitval te voorkomen

Het nieuwe schooljaar is van 8 tot 12 september ingeluid met de landelijke actieweek `Doorzettuh'. Een initiatief van het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de brancheorganisatie voor leerplicht. Tijdens de actieweek keken leerplichtambtenaren in heel Nederland of leerplichtige scholieren daadwerkelijk aankwamen op hun (vervolg)opleiding. Leerplicht 's-Hertogenbosch was aanwezig op het Koning Willem I College.

Schooluitval
Veel scholieren weten de stap van het vertrouwde vmbo naar het grote onbekende mbo niet te maken en vallen nog voor het nieuwe schooljaar uit. Op 8 september maakte staatssecretaris Van Bijsterveldt bekend dat er ruim 52 miljoen beschikbaar komt voor het tegengaan van schooluitval. Het aantal nieuwe schooluitvallers moet omlaag, het aantal leerlingen met een op mbo 2, 3, 4, havo/vwo diploma moet omhoog.

`Doorzettuh' in `s-Hertogenbosch
In 's-Hertogenbosch wonen zo'n 30.000 jongeren. Ongeveer 13.000 van hen volgen een mbo-opleiding aan het Koning Willem I College (KW1C). In het kader van de actieweek `Doorzettuh' hield leerplichtambtenaar Marijke Staps op 10 september een presentatie voor mentoren, studieadviseurs, directeuren van centrale diensten en onderwijsafdelingen, medewerkers van secretariaten, en leden van het College van Bestuur. De boodschap die hierbij centraal stond: schooluitval kunnen we voorkomen.

Samenwerken
Leerplicht en de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie gaan steeds meer samenwerken met het KW1C. Twee leerplichtambtenaren zijn er elke week op vaste dagen beschikbaar voor informatie en advies aan leerlingen, ouders, mentoren en studieadviseurs. Ze sporen docenten en mentoren aan om verzuim en zorg snel te melden. Juist dan kan schooluitval worden voorkomen. Want, zo benadrukte Marijke Staps: "Elke jongere zonder startkwalificatie is er één teveel!"

Hou je koppie erbij!
Artiest Hans Tervoort zette de presentatie kracht bij met de rap `Hou je koppie erbij'. Hij schreef de tekst op verzoek van Leerplicht 's-Hertogenbosch voor leerlingen in de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met de rap wil Leerplicht de leerlingen op een aansprekende manier wijzen op het belang van met plezier naar school gaan