PvdA Rotterdam


Rijksbegroting positief voor Rotterdam

Wo 17 Sep 2008 - Redactie
Rijksbegroting positief voor Rotterdam

Wouter Bos, PvdA minister van Financiën presenteerde gisteren de Miljoenennota. In deze Rijksbegroting wordt veel geld vrijgemaakt om de grote steden te ondersteunen. Peter van Heemst, PvdA fractieleider Rotterdam, is blij met de extra aandacht én het extra geld.

Veiligheid
Op veiligheidsgebied zal de aanpak van overlast, verloedering, radicalisering en kleine en georganiseerde criminaliteit prioriteit zijn. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken zal een apart project starten Veiligheid begint bij Voorkomen. team instellen die dit gaat coördineren. Het Kabinet zal ook bekijken of het mogelijk is de burgemeester de bevoegdheid te geven asociale gezinnen uit huis te laten plaatsen. Het aantal wijkagenten zal landelijk met 500 toenemen.

Inburgering
Voor taal en inburgering komt in 2009 een bedrag van 426 miljoen beschikbaar komen. Komend jaar zal ook een campagne starten Het begint met taal in deze campagne zullen migranten worden aangespoord om te beginnen met een inburgeringstraject. Het kabinet zal de gemeenten voor 1/3 vergoeden voor het geld dat verloren is doordat de inburgering vorig jaar niet goed op gang is gekomen.

Krachtwijken
Voor de Krachtwijken, van PvdA minister Vogelaar, komt veel extra geld beschikbaar 75 miljoen. De wijken rond de krachtwijken krijgen ook extra geld 60 miljoen om waterbedeffecten te voorkomen..

Onderwijs en Jeugd
Het kabinet zet ook meer in op onderwijs. De schooluitval moet komend jaar verminderen. Hiervoor maakt het kabinet 39 miljoen extra vrij. De Antilliaanse gemeenschap zal ook extra worden ondersteund. Het komende jaar wil het Kabinet de schooluitval, en de jeugdwerkeloosheid onder deze groep sterk verminderen.
Voor de gehele jeugdzorg zal het kabinet meer dan 1 miljard vrijmaken.

Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad heeft ook de aandacht gegrepen van het Kabinet. Your World zal door het Rijk worden ondersteund.

Met al dit extra geld kunnen we onze Rotterdamse koers vasthouden, zegt Peter van Heemst. Meer aandacht voor de veiligheidsproblemen, meer geld voor inburgering en de Krachtwijken, allemaal zaken waar we in Rotterdam dagelijks tegenaan lopen. Met deze inzet kunnen we in Rotterdam echt gaan doorpakken. Het is natuurlijk helemaal geweldig dat ook het Jongerenjaar de nationale aandacht getrokken heeft.