Senternovem


Nieuws

17-09-2008 | De nominaties voor de Dubo Award zijn bekend

Uit 12 inzendingen heeft de Award-commissie drie genomineerden geselecteerd. De uitreiking van de Award vindt plaats tijdens de Nationale Dubodag en de winnaar wordt bepaald door het publiek.

De Award-commissie, bestaande uit Louis Hiddes (directeur AM Energy), Peter Schmid (hoogleraar TU Bouwkunde), Alex van Oost (strategisch adviseur duurzaamheid, DuurzaamheidsLab, gemeente Almere), Geert Verlind (directeur Cagerito B.V.), heeft uit 12 inzendingen drie genomineerden gekozen voor de Dubo Award 2008.

1. Bachelor opleiding Climate & Environment door Haagse Hogeschool: Nieuwe Bachelor-opleiding Climate & Environment gaat ingenieurs opleiden die klimaatverandering als uitgangspunt neemt voor een nieuwe offensieve ruimtelijke strategie waarbij de ruimtelijke inrichting van Nederland wordt getoetst op klimaatbestendigheid en duurzaamheid. Haagse Hogeschool wil per jaar 100 ingenieurs op de arbeidsmarkt gaan afleveren die duurzaam bouwen als hun core-business zien.

2. TONZON Innovatieve & duurzame isolatie door Klimaatbureau HIER: TONZON heeft een isolatietechniek ontwikkeld waarbij lucht die overal gratis aanwezig is op een slimme manier wordt verpakt tot superisolerende lagen. Zij is daarmee de eerste fabrikant van isolatie die geen lucht meer verkoopt. Normaal gesproken wordt de isolerende lucht in fabrieken verpakt in vezelachtige of schuimachtige materialen. Dit heeft als nadeel dat volumerijke materialen naar de plaats van bestemming moeten worden getransporteerd met grote vrachtwagens. Bij Tonzon-isolatie blijft het vervoer en de opslag beperkt tot handzame pakketjes waarvan het volume circa duizendmaal kleiner is. Omdat ook de productie schoon en efficiënt plaatsvindt, is de totale milieubelasting van Tonzon-isolatie slechts een fractie van die van andere isolatiematerialen.

3. Project Remise door Tussen Ruimte: Trams rijden er niet meer in de achterhoek, maar wanneer 'de Haas in de Bedstee' haar deuren opent in de Tramstraat, Hengelo (Gelderland) zullen hier weer vele gasten in en uitstappen voor verblijf en kleinschalige thematische ontmoetingen. Bijzonder aan dit renovatieproject is het realiseren van een anti-allergeen en aangenaam binnenklimaat, laag energieverbruik uit duurzame bronnen en drempelvrij bouwen. Het oorspronkelijke gebouw uit begin vorige eeuw is aangepast aan moderne wooneisen. De kantooraanbouw uit de jaren '80 is in 2007-2008 herbestemd en verbouwd tot volledig toegankelijke gastenverblijven met voorzieningen, werkplaats en kantoor. (Zorgbehoevende) vakantiegangers komen hier in een sfeervolle, streekeigen omgeving zonder belemmeringen en zonder 'hulpverlenings-uitstraling'. Alle maatregelen zijn als vanzelfsprekend opgenomen in ontwerp- en uitvoeringsbeslissingen waarin bouwfysica, bouwtechniek, functionaliteit en 'mooi' op elkaar zijn afgestemd.

Tijdens de Nationale Dubodag op 25 september aanstaande bepalen de bezoekers de winnaar, waarop de uiteindelijke uitreiking die dag plaatsvindt.