Gemeente Delfzijl

Besluit aanleg rotondes opnieuw in procedure

17-9-2008 - Het college heeft opnieuw besloten haar medewerking te verlenen aan de aanleg van twee rotondes aan de Hogelandsterweg-Parallelweg. Het ontwerp-besluit stamt uit januari van dit jaar. Hiertegen werden zienswijzen ingediend, waarop de gemeente de ruimtelijke onderbouwing van haar besluit aanpaste en begin juni definitief medewerking verleende. Tegen dat besluit werd beroep aangetekend bij de rechtbank in Groningen.

Eind augustus oordeelde de rechter dat de gemeente de aangepaste ruimtelijke onderbouwing opnieuw ter inzage had moeten voorleggen aan omwonenden. Dit zou de zorgvuldigheid van de besluitvorming ten goede zijn gekomen.

Hoewel de gemeente in beroep is gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank omdat deze volgens de gemeente in strijd is met de wettelijke procedures, legt het college haar besluit opnieuw ter visie (ter inzage) aan omwonenden, omdat het college elke schijn van onzorgvuldigheid in de procedure wil voorkomen.

De aanleg van de rotondes past in het streven van de gemeente om een ringweg aan te leggen waardoor de verschillende wijken en buurten van Delfzijl op een goede manier worden ontsloten. De rotondes zijn bedoeld voor het ontsluiten van Delfzijl-Noord. Oorspronkelijk wilde de gemeente één verlaagde rotonde aanleggen naast Station Delfzjil-West. Om technische redenen is hiervan afgeweken en omdat er geen andere alternatieven waren, is gekozen voor de aanleg van twee rotondes. De eerste rotonde zal het verkeer van de Parallelweg leiden naar de tweede rotonde waar het verkeer op de ringweg/Hogelandsterweg kan komen.