Politie Kennemerland

Politie rolt wietbezorgservice op

Wiettaxi leverde aan scholieren

Kennemerland, 17-09-2008 o De politie in Haarlem heeft met de aanhouding van vijf verdachten uit Haarlem en Vijfhuizen een grootscheepse bezorgdienst van wiet aan jonge scholieren in Haarlem en omliggende plaatsen opgerold. De verdachten werkten samen in deze wietbezorgservice en brachten de wiet op bestelling rond in auto's en op bromfietsen. Ze bezorgden hiermee de drugs aan scholieren van tussen de 12 en 16 jaar die de drugs telefonisch bestelden vanaf schoolpleinen en hangplekken in de buurt van hun school

Het onderzoek werd gestart in augustus nadat er informatie binnenkwam dat jongeren telefonisch wiet bestelden bij een zogenaamde wiettaxi. Uit het ingestelde onderzoek bleek dat er werd geadverteerd met kaartjes waarin de bezorgservice Wierie-Wierie haar handel aanbood. Uit het onderzoek bleek dat de jonge drugshandelaren dagelijks tussen de 20 en 40 bestellingen binnenkregen. Vaak werd er wiet besteld dat dan was bestemd voor meerdere jongeren. De politie vermoedt daarom dat heel veel jongeren dagelijks op deze wijze aan wiet wisten te komen.

De handelaren brachten de bestelling die merendeels vanaf de verschillende schoolpleinen van scholen in en rond Haarlem werden gedaan, naar deze schoolpleinen toe of naar plaatsen in de buurt van de school. Daar werd dan contant afgerekend. De politie heeft in de afgelopen weken acht afnemers aangehouden en verhoord. Zij hebben bekend vanaf april wiet te hebben gekocht bij deze bezorgservice en meerdere keren per week wiet te hebben besteld voor zichzelf en anderen. De wiet is bezorgd in Haarlem, Zwanenburg, Hoofddorp, Velserbroek, Heemstede, Hillegom, Badhoevedorp, Bennebroek en Bloemendaal.

De politie heeft in kaart gebracht wie de medewerkers van de wiettaxi waren. Dat bleken vier Haarlemmers van 20, 21, 21 en 25 jaar en een 15-jarige jongen uit Vijfhuizen. Die zijn op 12 september aangehouden en in overleg met het Openbaar Ministerie in bewaring gesteld. Wierie-Wierie opereerde vanuit een woning aan Sandenburg in Haarlem. Daar woonde de hoofdverdachte. De verdachten hebben deels bekend. De bromfietsen waarmee de drugs zijn bezorgd alsmede de gebruikte kaartjes en alle voor de handel gebruikte attributen zijn in beslag genomen.

De minderjarige afnemers van de wiet die gedurende het onderzoek zijn aangehouden, hebben inmiddels een taakstraf opgelegd gekregen.