Provincie Limburg

Persberichten

Provinciale Erepenning voor Maurice Nijsten
Gouverneur L.J.P.M. Frissen overhandigt op woensdag 17 september aanstaande de penning en oorkonde aan de heer M.M.H.J. Nijsten.

Gedeputeerde Staten hebben besloten deze erepenning aan de heer Nijsten toe te kennen uit waardering voor zijn veelzijdige en belangrijke verdiensten als cineast onder meer op het gebied van natuur en milieu, kunst en cultuur in de provincie Limburg.

Maurice Nijsten is producent en produceert al meer dan 40 jaar professionele (natuur)films. Tot 1990 combineerde hij dit werk met een baan als docent Nederlands en biologie. Sindsdien heeft hij van zijn hobby, het maken van film- en televisieproducties, zijn beroep gemaakt.
Vele jaren heeft Nijsten samengewerkt met zijn onlangs overleden collega Jo Erkens. Vanaf 1994 wordt Nijsten ondersteund door zijn partner Dénise Nijsten-Bannier.

De films van Nijsten hebben een overwegend educatief karakter. Ze dragen bij aan het verbeteren van de kennis over en het inzicht in onder meer de natuur in eigen land. Vooral de natuur dicht bij huis. Nagenoeg alle publieke omroepverenigingen hebben inmiddels complete producties of fragmenten van werken van Nijsten uitgezonden. Naast producties waarin de natuur centraal staat is Nijsten producent van documentaires, zeer divers van onderwerp. Programmas waarin de kunst en cultuur in Limburg een prominente plaats inneemt. Documentaires waar de (volks)cultuur, folklore en typische Limburgse gebruiken belicht worden. Producties uitgebracht als voorlichtingsfilm, of die gebruikt worden voor opleidingen of trainingen.
De veelzijdigheid van zijn werk komt hierin nadrukkelijk tot uiting. Maurice Nijsten weet als geen ander zijn liefde voor natuur en milieu, kunst en cultuur en de mens in films en documentaires vast te leggen en over te brengen op de kijker. Hij bereikt met zijn producties een breed publiek, weet Limburg op een divers terrein uit te dragen en te promoten.

De uitreiking van de Provinciale Erepenning vindt plaats in het Gouvernement te Maastricht tussen 15.30 - 16.30 uur.

17-9-2008 08:46