KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

17-9-2008

Nederlands kampioenschap Vrijheid 2008

Er is drie dagen gezeild op het Alkmaardermeer voor het Nederlands kampioenschap Vrijheid. Het evenement werd samen met de Sharpyklasse gehouden. Zij kwamen met 27 boten aan de start en er waren 26
Vrijheid-boten aanwezig.

De Vrijheid had 10 wedstrijden op het programma staan. Het was dus overwerken in de Vrijheid en ook voor de uitstekend functionerende wedstrijdleiding. Frouk Segaar had met haar medewerkers steeds een mooie Olympische Trapezoïde uitgelegd. Er werd om de beurt een innerloop en een outerloop gevaren. Door dit zo te doen voorkom je dat de twee klassen last van elkaar krijgen.

In de tweede wedstrijd was de N-vlag nodig omdat, toen de vloot bij de onderboei was, de wind 180 graden draaide. Verder onderscheidde deze dag zich door een enorme hoeveelheid regen. De twee koplopers, team Halma en team Versteeg, hadden aan het einde van dag een hetzelfde aantal punten.

Op de tweede dag, met vier wedstrijden in de planning, is er alleen in de ochtend nog regen en de wind zit weer in het oosten. Team Versteeg, in de V1307, vaart die dag 3 keer naar een eerste plaats en wordt zo favoriet voor de blauwe wimpel.

Zondag, de slotdag van het evenement, start met een strak blauwe lucht en belooft de mooiste zeildag te worden. Anne Halma en Jelmer Wijma deden met de V419 in de eerste wedstrijd een geslaagde poging om toch nog de wimpel te winnen door naar een eerste plek te zeilen. Bij de tweede wedstrijd slaagden ze hier niet in. Ze werden derde, achter de V1307 en de V651 van Peter Spaans. Het puntenverschil met de V1307 was toen dusdanig, dat de Jan Joost Versteeg besloot om de laatste wedstrijd niet te zeilen. Deze wedstrijd werd dus zijn aftrek.

De wimpel was voor de V1307 met twee punten verschil. Het was voor Anne Halma en Jelmer Wijma van de V419 even wennen om dit keer de tweede prijs te krijgen, na er drie jaar achter elkaar met de wimpel vandoor te zijn gegaan. Geluks(?)boot V13 Vrijdag kreeg de derde prijs.

Er is protest aangetekend tegen de aanwezigheid van GPS apparatuur aan boord van de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Vrijheid. Stel je voor: in een mahoniehouten boot met eiken spanten, een 63 jaar oud ontwerp, zit tegen de mastvoet een complete elektronicawinkel met flatscreen gemonteerd.

Het protest is afgewezen door de protestcommissie. De satelietgegevens zijn namelijk voor iedereen beschikbaar en te ontvangen, anders dan de privé-telefoon of -radiocontacten die bedoeld worden in de betreffende regel. De discussie is nog niet uit de lucht, zoals de bedoeling was: vaststellen of het wel of niet mag.

Er zijn veel voorstanders om deze case voor te leggen aan de zeilraad. Het lijkt er op dat het merendeel van de VKO-leden een verbod wil op deze apparatuur. Het resultaat van een uitspraak van de raad in negatieve zin zou voorkomen dat alle zeilklassen een verbod moeten opnemen in de klassenvoorschriften.

Het wedstrijdzeilen moet een spelletje blijven dat gespeeld wordt met de wind op het water. Vandaar dat de VKO delftsblauwe molentjes had bedacht als prijzen naast de blauwe verbondswimpel. Molentjes draaien ook op de wind, was de gedachten.