Miljoenennota houdt dreiging van onderkoeling in zich

17/09/2008 16:35

MOVISIE

In het regeerakkoord spreekt het kabinet van 'een duurzame ontwikkeling van mens, leefomgeving en economie' als belangrijk doel. Twee jaar later lijkt in de miljoenennota de nadruk vooral te liggen op economische ontwikkeling en arbeidsparticipatie. Daarmee geeft het kabinet een onderkoelde indruk van wat een samenleving is en hoort te zijn.

Koopkracht, economische groei, inflatie, tekorten of overschotten op de begroting; voor het gros van de Nederlanders vormen ze een ver-van-mijn-bedshow. De warmte waarmee het kabinet twee jaar geleden met het regeerakkoord inzette, lijkt verdwenen. Het motto van het regeerakkoord - Samen werken, samen leven - krijgt in de miljoenennota gestalte door arbeidsparticipatie. De kwaliteit van het dagelijkse leven, de informele kant van de maatschappij ontbreekt bijna geheel.

In het gedrang

De nadruk op economische ontwikkeling door meer te werken brengt informele zorg, mantelzorg, opvoeding en tijd voor gezin en relatie, vrijwillige inzet in het gedrang. Immers, wie meer werkt heeft minder tijd om iets voor de ander te doen. Het werk dat aan die informele kant wordt verzet moet echter wel gebeuren en bepaalt tegelijkertijd de sociale cohesie in onze maatschappij. Betaalde arbeid is in veel gevallen geen goed substituut en de overheid doet dan ook onverminderd een appèl op de inzet van de burger bij sociale reïntegratie, het begeleiden van maatschappelijk stagiairs, inburgeringstrajecten, het bevorderen van de leefbaarheid in probleemwijken, mantelzorg en bijvoorbeeld informele zorg in ziekenhuizen en andere zorginstellingen.

Warmere aanpak wenselijk

De miljoenennota weerspiegelt met zijn eenzijdige focus op economie en arbeidsparticpatie geen integrale visie op 'het meedoen van iedereen' en biedt dus ook geen oplossingen. In de achterliggende verdiepingshoofdstukken van de ministeries komt het versterken van de maatschappelijke ondersteuning echter wel terug. MOVISIE denkt dan ook dat het kabinet met de onderkoelde insteek van de miljoenennota 2009 een kans heeft laten liggen om burgers op inspirerende wijze te betrekken bij de ontwikkeling van henzelf en hun leefomgeving.





http://www.movisie.nl