Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | September

* | Cultuurlounge op komst

Cultuurlounge op komst

Samenwerking bibliotheek en museum

De openbare bibliotheek en museum Smallingerland gaan intensiever samenwerken. Men gaat de cultuurboekencatalogus van het museum integreren in die van de bibliotheek. De bibliotheek richt zich op de doorsnee-gebruiker, het museum vult aan met specifieke boeken over de Smallingerlandse geschiedenis en kunsthistorie (met name DaDa en De Stijl). Het plan behelst twee onderdelen: de werkzaamheden om de catalogusverweving tot stand te brengen en de inrichting van de plek waar - in het museum -de collectie op aangename wijze kan worden bestudeerd. Het museum richt hiertoe een 'cultuurlounge' in, met hoogwaardige en sfeervolle kasten en digitale zoek- en informatiesystemen.

Met deze samenwerking komt meer tot stand dan alleen ontsluiting van de museumcollectie via het bibliotheeksysteem. Onderlinge promotie van tentoonstellingen en activiteiten is een logisch vervolg op integratie van de boekencollecties. Daarmee loopt deze activiteit vooruit op de plannen voor 'cultuurclustering' waar al zo lang over wordt gesproken. Bibliotheek en museum vragen een eenmalige gemeentelijke bijdrage voor de facilitering van de gegevensintegratie op boekenbezit en de passende presentatie daarvan in een 'cultuurlounge'. Het college stelt voor de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden eenmalig EUR 25.000 beschikbaar. Voor de inrichting van de cultuurlounge en diverse materialen wordt eenmalig EUR 12.000 beschikbaar gesteld. De bibliotheek is gevraagd ook de gemeentelijke historische boekencollectie mee te ontsluiten.
Dekking van EUR 37.000 komt uit de extra cultuurmiddelen 2008. Het project wordt gemeentelijk ingebracht in de stuurgroep A-7 zone om in aanmerking te komen voor 50% subsidiëring uit de A7 middelen 2008.