Gemeente Wervershoof


* Bekendmakingen

Provincie: gemeentelijke fusie wordt een jaar uitgesteld

17 sep 2008
Logo provincie Noord-Holland De gemeentelijke fusie tussen Wervershoof, Andijk en Medemblik wordt vooralsnog een jaar uitgesteld. Dat is de uitkomst van het beraad in Gedeputeerde Staten, het dagelijs bestuur van van de provincie Noord-Holland. De provincie wil zelf een herindelingsprocedure voor West-Friesland starten. In het persbericht van de provincie van 17 september staat voorts, dat Gedeputeerde Staten het herindelingadvies van de gemeenten Andijk, Medemblik en Wervershoof heeft aangehouden. Gedeputeerde Heller: "Ik waardeer het initiatief van de drie gemeenten. Al sinds de jaren 90 wordt er in de regio gesproken over herindeling en het proces heeft hierdoor een nieuwe impuls gekregen." Op dit moment ontbreekt echter nog een visie op de toekomstige bestuurlijke indeling van de regio. De provincie start daarom een herindelingsprocedure volgens de Wet algemene regels herindeling (Arhi). Een fusie op 1 januari 2011 blijft het uitgangspunt.

Het is voor Gedeputeerde Staten nu niet goed mogelijk de voors en tegens van de voorgestelde fusie en de ingediende zienswijzen van Enkhuizen, Hoorn en Stede Broec in regionaal perspectief te beoordelen. De eerste stap binnen de Arhi-procedure is daarom in overleg met de West-Friese gemeenten een integrale visie voor de regio te ontwikkelen. Op dat moment is het ook mogelijk een weloverwogen reactie op de voorgestelde fusie van Andijk, Medemblik en Wervershoof te geven.

Gedeputeerde Heller verwacht van alle betrokken partijen een constructieve bijdrage in de Arhi-procedure. Mocht er binnen een half jaar geen zicht zijn op een breed gedragen regionale visie dan staakt de provincie de procedure en stuurt zij het herindelingsadvies van Andijk, Medemblik en Wervershoof alsnog met een positieve zienswijze aan de minister van Binnenlandse Zaken.

De drie betrokken fusiegemeenten, waaronder Wervershoof, beraden zich op dit moment op een antwoord en zullen later met een eigen bericht komen.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 ZG en Postbus 41, 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171