Senternovem


Nieuws

17-09-2008 | Handboek voor monumentenzorg en duurzaam bouwen gepubliceerd

Hoe zorg je er bij aanpassingen aan een monument voor dat je recht doet aan monumentale waarden én tegelijk duurzaam bouwt? Voor het eerst is er nu een handboek, dat deze twee zaken op een praktische manier verbindt. Het Handboek Duurzame Monumentenzorg is een uitgave van SBR, kenniscentrum voor de bouw.

De huidige instrumenten voor duurzaam bouwen zijn slechts beperkt inzetbaar voor de monumentenzorg. Maatregelen voor het behoud van het monument zijn soms zelfs tegenstrijdig met duurzaamheidseisen uit het Bouwbesluit.
"Dit handboek laat zien dat je dit soort situaties kunt voorkomen en dat duurzaam bouwen en monumentenzorg prima te combineren zijn. Dit is een bijzonder project. Er bestaat geen voorbeeld van, ook niet in het buitenland", aldus auteurs Evert Jan Nusselder en Michiel Haas in het voorwoord van het handboek.

Maatwerk
De restauratie en instandhouding van monumentale gebouwen zal altijd maatwerk blijven. Er zijn geen standaard duurzaamheidsmaatregelen aan te geven: wat voor het ene monument een uitstekende oplossing is, kan bij een ander gebouw juist de verkeerde keuze zijn. "Daarom worden er bewust geen DuMo-maatregelenlijsten ontwikkeld. Dit handboek bevat 20 DuMo-strategieën, voorbeeldprojecten waarbij er sprake is van een positief effect voor zowel Du (duurzaamheid) als voor Mo (monumentenbehoud)."
Voorbeelden van casestudies zijn ondermeer het stadhuis van Vianen, het Los hoes 'Groot Bavel' in Enschede, het Groothandelsgebouw in Rotterdam en het Kantongerecht in Tiel. Deze praktische insteek, plus de vormgeving van het boek (veel fraaie foto's) maken deze uitgave interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzame monumentenzorg, van bouwprofessional tot en met hobbyist.

Rekenmodel
Om een indicatie te geven van zowel de milieueffecten van de gekozen aanpak als de effecten op het behoud van de cultuurwaarde van een gebouw, is er naast het handboek een indicatief Rekenmodel ontwikkeld. Wie het handboek aanschaft, kan dit model downloaden via SBR-info.nl, de online bibliotheek van SBR.
Bestellen kan via de webwinkel of door contact op te nemen met SBR-Verkoop, tel. (010) 206 59 59.