Gemeente Westvoorne


Sportstimulering senioren in Oostvoorne

Binnenkort start in de gemeente Westvoorne een nieuw beweegproject voor senioren: SMALL. SMALL staat voor "Stimulerings Model voor een Actief Leven door middel van Leefstijlactiviteiten". Het project is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en is speciaal bedoeld voor senioren die onvoldoende in beweging zijn. Het project biedt senioren de gelegenheid om samen met leeftijdgenoten meer te gaan bewegen. Om te bereiken dat de deelnemers een meer actieve leefstijl ontwikkelen, krijgen zij persoonlijke begeleiding en wordt er gebruik gemaakt van een stappenteller.

Na het bewegingsproject voor ouderen (GALM) in 2006 in Rockanje te hebben gestart, kiest de gemeente er nu voor het project uit te voeren in de dorpskern Oostvoorne. De inwoners in de leeftijd van 59 tot en met 70 jaar zullen schriftelijk worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit nieuwe project. Vervolgens belt een medewerker van het project hen op om te peilen of er belangstelling is voor deelname.

Iedereen die zich aanmeldt, doet onder deskundige begeleiding een fittest. Daarna volgt een beweeg- en leefstijlprogramma van 8 weken. Hierin worden in groepsverband vier verschillende beweegactiviteiten aangeboden en vinden er zowel telefonisch als ook in groepsverband gesprekken plaats. Begeleiding op maat op weg naar een meer actieve leefstijl staat hierbij centraal. Na dit eerste deel van het project wordt de deelnemers een aantal begeleidingsgesprekken aangeboden ten behoeve van het voortzetten en behouden van de nieuwe actieve leefstijl.

Projectpartners gemeente Westvoorne, Sportservice Zuid-Holland, PCOB Westvoorne, Adviesraad Sport en Accommodaties, Stichting In Beweging, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben de bedoeling dat de deelnemende senioren (weer) plezier krijgen in het bewegen en daardoor in het dagelijks leven ook meer gaan bewegen.