Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Winnaars geveltuinenwedstrijd 2008

17 september 2008
Op 16 september heeft portefeuillehouder Sharona Ceha de prijzen uitgereikt van de 4e jaarlijkse geveltuinenwedstrijd.

"Een gedurfde oase in een stenen woestijn. Waar blijven de mensen die dit prachtige voorbeeld gaan volgen?" Zo werd de geveltuin van de heer Vugts uit de Wagenaarstraat 432, winnaar in de categorie schaduwtuinen, door de jury gekwalificeerd.

De heer Vugts

"Een prachtig gevelaanzicht van een beplanting die er zeer natuurlijk uitziet en zich naadloos voegt met het pand" was de kwalificatie voor de geveltuin van winnares van de categorie zontuinen, mevrouw Perdok uit de Newtonstraat 12.

Mevrouw Perdok

Naast de welgemeende felicitaties bestond de prijs dit jaar uit een bos bloemen, een tuinboek en tuingereedschap. Op de foto's ziet u de winnaars voor hun bekroonde tuinen.

De jury bestaande uit Tim Stok (raadslid), Hans Burck (bewoner Transvaalbuurt), Jan Houwer (teammanager dagelijks beheer) en Tineke Nelissen (contactambtenaar stadsdeel) was enthousiast over het merendeel van de 26 genomineerde tuinen. De tuinen zijn beoordeeld op opbouw, variatie beplanting, seizoen-opbouw en (technische) staat van onderhoud. Omdat schaduwtuinen een andere opzet behoeven dan zontuinen, zijn deze afzonderlijk beoordeeld. Voor beide categorieën was er een prijs.

Wat de jury opviel, is de diversiteit aan geveltuinen in Oost/Watergraafsmeer. Soms een afgewogen keuze in planten of juist bewust meer een wildernis. Hele buurten zien er door de geveltuintjes erg kleurrijk en vrolijk uit.

Omdat geveltuinen zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, wil het stadsdeel geveltuinen graag nog meer stimuleren. Ook u kunt bij het stadsdeel een geveltuin aanvragen. Als de huiseigenaar hiermee akkoord gaat, legt het stadsdeel kosteloos de basis voor een geveltuin aan. Het is dan wel de bedoeling dat de aanvrager het tuintje beplant en onderhoudt.

Voor de aanvraag van een geveltuintje kunt u terecht bij het loket Vergunningen van het stadsdeelkantoor op de Linnaeusstraat. U kunt ook het formulier geveltuin downloaden van het digitale loket, printen, invullen en per post versturen naar het adres dat in het loket genoemd wordt.