ABVAKABO FNV

26 miljoen euro voor betere positie hbo-docenten

Als gevolg van het akkoord tussen de HBO-raad en de werknemersorganisaties in het hbo - waaronder ABVAKABO FNV - over de uitwerking van het convenant LeerKracht, kunnen er meer docenten in hogere salarisschalen terecht komen. Tevens kunnen zij, net als hun collega's in andere sectoren, blijvend gebruikmaken van de lerarenbeurs voor scholing. Daarnaast krijgen hbo-docenten eenmalig een uitkering van tweehonderd euro op de dag van de leraar.

De HBO-raad en de werknemersorganisaties (ABVAKABO FNV, AOb, UNIENFTO/CMHF en CNV Onderwijs) kunnen zich vinden in het bereikte akkoord, dat meer mogelijkheden voor doorgroei en meer aandacht voor de professionele ruimte bevat. Hiermee wordt de positie van docenten in het hbo verbeterd. Na 2012 is er een tekort aan middelen voorzien. Partijen voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor het akkoord en dus ook voor dit tekort. De HBO-raad en de werknemersorganisaties verwachten de steun van de minister van OCW bij het opvangen van dit tekort. Met het zetten van zijn handtekening onder het conceptconvenant en het definitieve convenant geeft de minister immers aan dat hij medeverantwoordelijk is voor het financieren van de gestelde doelen.

Sinds het tot stand komen van het conceptconvenant, in april jl., hebben de onderhandelingen meer tijd gekost dan partijen aanvankelijk hadden gedacht. Streven was om op 1 juli, tegelijk met de andere onderwijssectoren, het definitieve convenant te tekenen. Bij de analyse van de consequenties van de afspraken op langere termijn bleek dat het hbo slechts de helft van de middelen kreeg toebedeeld die nodig zijn om de afspraken op termijn te kunnen waarmaken. De doelstellingen van minister Plasterk voor het hbo lieten zich in de korte tijd die was gegeven daarom niet vatten in definitieve afspraken. De door de minister aan partijen gegunde extra tijd is goed gebruikt, met een akkoord als resultaat.
17-09-2008 | Meer over: hbo, hoger beroepsonderwijs, leraar, onderwijs