Academisch ziekenhuis Maastricht

Dementie en Kleinschalig Wonen Publicatiedatum: 11-09-2008 Bron: Persbericht Auteur: Alzheimer Centrum Limburg

Het Alzheimer Centrum Limburg organiseert jaarlijks een serie Dialogen rond Dementie. De dialoog op woensdag 17 september aanstaande in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft als titel: âDementie en kleinschalig wonenâ.

De bijeenkomst vindt woensdag 17 september aanstaande plaats van 19.00
- 20.30 uur in de Greepzaal op niveau 4 van het azM. Toegang is gratis en de zaal is open om 18.30 uur.
Inleiders deze avond zijn mevrouw Anita Coolen, zorgboerin/ondernemer, drs. Eric Krijger, onderzoeker/auteur/beleidsmedewerker Vilans en drs. Hilde Verbeek, wetenschapper/onderzoeker Universiteit Maastricht.

Small is beautiful
Meer dan 30 jaar na het verschijnen van het boek met de titel âSmall is beautifulâ van de econoom E.F. Schumacher blijkt het nog steeds nodig om de positieve kanten van kleinschaligheid onder de aandacht te brengen.

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie, is een zich langzaam ontwikkelende tendens in zorgland. Deze ontwikkeling stoot op voor- en tegenstanders. Bewoners en mantelzorgers prijzen de persoonlijke bejegening, de huiselijkheid en herkenbaarheid van de kleinschalige woonomgeving. Uitbreiding van het aantal kleinschalige voorzieningen valt toe te juichen maar het vereist wel voldoende inzicht in de kwaliteit van de aangeboden voorzieningen.

De Dialogen rond Dementie zijn geënt op semi-wetenschappelijk onderzoek en zijn bedoeld voor professionals, opleidingen en eenieder die is geïnteresseerd in verschillende aspecten van dementie. De bijeenkomsten zijn telkens opgebouwd uit inleidingen door professionals, daarna is er gelegenheid voor het publiek tot het stellen van vragen en aansluitend de mogelijkheid tot discussiëren.