Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Cramer naar topoverleg klimaatbeleid

12-09-2008

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu zal van 17 tot 19 september in het Argentijnse El Calafate deelnemen aan een internationaal topoverleg over het klimaatbeleid. Ook Europees Commissaris voor Milieu Stavros Dimas schuift aan bij het overleg met milieuministers uit onder andere China en Australië. Minister Cramer is vanwege haar expertise en haar internationaal erkende voortrekkersol op dit terrein nadrukkelijk uitgenodigd door gastland Argentinië.

Minister Cramer kijkt uit naar het informele overleg: Het idee ontstond tijdens een ontmoeting met de Argentijnse staatssecretaris van Milieu, Romana Picolotti, eerder dit jaar. Wij vroegen ons onder andere af hoe de internationale gemeenschap het geld kon vinden om de noodzakelijke klimaatoplossingen te betalen. Ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon was direct enthousiast over ons initiatief om het klimaatbeleid een stap verder te brengen.

Volgens Cramer ligt het Nederlandse klimaat beleid op schema: We investeren steeds meer in hernieuwbare energie, energiebesparing en in innovatieve technologieën. Maar we kunnen pas echt succes boeken, als we ook internationaal tot zaken weten te komen. Het klimaatvraagstuk is bij uitstek een internationaal vraagstuk. Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat de uitstoot van CO2 omlaag moet. De heikele kwestie is wie dit betalen gaat. We zullen het dus op mijn initiatief ook hebben over een eerlijke en effectieve financiering van het klimaatbeleid.

De meerwaarde van de bijeenkomst zit vooral in het informele karakter, aldus de bewindsvrouw: De benen gaan op tafel en er kan vrijuit worden gepraat. In zon besloten en select gezelschap komen doorbraken het makkelijkst tot stand. De afspraken die we op Bali hebben gemaakt, kwamen tijdens een eerder soortgelijk overleg tot stand. Ik ben dan ook blij met deze geweldige kans om de oplossing van het klimaatvraagstuk dichterbij te brengen.

De aanwezigheid van minister Cramer bij het informele topoverleg markeert het toegenomen gewicht van Nederland als het om internationaal klimaatbeleid gaat. Tot haar spijt moet de minister hierdoor wel de Algemene Politieke Beschouwingen aan zich voorbij laten gaan: Maar die internationale inzet is ook iets wat de Tweede Kamer met nadruk van mij verlangt.