Provincie Zuid-Holland

Intensievere samenwerking Zuid-Holland en Shanghai-Pudong

16-09-2008

Provincie Zuid-Holland sluit nieuwe overeenkomst voor 4 jaar

Een Greenportkenniscentrum in Shanghai-Pudong en het voortzetten van de samenwerking met die regio, zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe overeenkomst die Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland, in China heeft getekend.

Al sinds 2004 werken de overheden samen om het internationale vestigingsklimaat voor hun bedrijven te optimaliseren en samenwerking, uitwisseling van kennis en innovaties tussen Chinese en Zuid-Hollandse bedrijven en instellingen te stimuleren. De ondertekening vond plaats tijdens de handelsmissie naar China onder leiding van de Asje van Dijk. "Met het ondertekenen van deze overeenkomst maakt de provincie het voor Zuid-Holllandse en Nederlandse bedrijven en instellingen makkelijker om de kansen binnen de Greenportontwikkeling, life sciences en medische technologie in de nabije toekomst te kunnen benutten", aldus Asje van Dijk.

De samenwerking met de stad Shanghai-Pudong leverde in de afgelopen vier jaar al tientallen projecten en overeenkomsten op tussen Zuid-Hollandse en Chinese instellingen en bedrijven, met name op het gebied van nieuwe materialen en watertechnlogie. Deze successen zijn de aanleiding om de samenwerking voort te zetten en uit te bereiden.

Greenportontwikkeling
Een dag eerder tekende Asje van Dijk ook al de
ondersteuningsverklaring bij de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Shanghai en Greenports Nederland. De partijen die deze overeenkomst tekenden willen het Greenportconcept (de totale keten van leveranciers, producenten en transporteurs) op termijn voor het hele gebied van Shanghai realiseren met behulp van de kennis en ervaring die er in Nederland is op het gebied van Greenportontwikkeling.

Individuele bedrijven boeken succes
Ook een drietal Nederlandse bedrijven sloten overeenkomsten met Chinese bedrijven en instellingen om te komen tot soms verregaande samenwerking. Het Leidse bedrijf Hitexacoat won eerder de Business Plan Contest van het Co-Innovation Program. Zij hebben begeleiding gekregen bij het zoeken van een partner en voor het doen van marktonderzoek. Zij hebben nu een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het onderzoeksinstituut SIMM en een bedrijf voor Traditionele Chinese Medicijnen, SIPI. Als het goed gaat, dan is de volgende stap voor Hitexacoat een vestiging in China. De Life and Mobility Group heeft al een vestiging in China. Zij tekenden een overeenkomst met Progen, een dochteronderneming van de Good Baby Group (producent van Maxi Cosi), voor de oprichting van een joint venture voor de productie van rolstoelgerelateerde producten. Een derde bedrijf, Rijnplant, sloot een samenwerkingsovereenkomst met de Shanghai Flower Port. Zij zijn overeen gekomen dat Rijnplant gebruik kan maken van de onderzoeks- en productiefaciliteiten aldaar.

Handelsmissie
Onder leiding van gedeputeerde Asje van Dijk (CDA), reist van 10 t/m 19 september een vertegenwoordiging van bedrijven, kennisinstellingen en overheden door China. De missie staat in het teken van het voortzetten van de samenwerking met Shanghai-Pudong op het gebied van life sciences, ICT, nieuwe materialen en watertechnologie; het zogenaamde Co-Innovation Program South Holland - Shanghai Pudong. Nieuw element daarin is de samenwerking rondom de verdere ontwikkeling van de Greenport Shanghai. Omdat de missie plaatsvindt tijdens de paralympics in Beijing, ligt de nadruk in het tweede gedeelte van de missie op de medische technologie en revalidatie. Jacob Fokkema, rector magnificus van de TU Delft, en Sjaak van der Tak, voorzitter van Greenports Nederland, reizen met hem mee.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22