Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

=================

Wild eten in de Achterhoek

CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER

ACHTERHOEK - Elk najaar reizen vele duizenden landgenoten en Belgen naar onze streek af. Want dan staan de wildgerechten namelijk centraal en zijn er bijzondere arrangementen, geknipt voor een meerdaags bezoek. Dat seizoen loopt ieder jaar van half oktober tot en met eind december en een twintigtal (hotel)restaurants serveert dan die heerlijke wildgerechten. Begeleid door een uniform aanbevolen wildwijn: de Laus Tinto Roble 2005 uit Somontano, Spanje. Het is nu al voor het achtentwintigste(!) jaar, dat de restaurants en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme gezamenlijk publiciteit zoeken voor de promotie van deze seizoensspecialiteit. 'Wild eten in de Achterhoek' is dan ook bij menig culinair liefhebber een begrip geworden. Er is een dikke brochure met alle informatie over de restaurants die de wildgerechten serveren. Ook bevat de website www.wildetenindeachterhoek.nl alle actuele informatie, zowel in het Nederlands als in het Duits.

Wat kun je aan wildgerechten verwachten?

Bij de restaurants staat culinair genieten voorop. Wat denk je van huisgemaakte wildpaté met haasfilet en rode uien compote. Maar een gekonfijt drumstickje van fazant met een mousse van fazant met amandelgelei en een rouleau van fazantenbout is ook niet versmaden. Of heb je meer zin in een tournedos van wilde hazenrug met gratin van wilde paddestoelen? Uiteraard wordt ook de 'ouderwetse' hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restaurants gezamenlijk gekozen wildwijn.

Wildwijn 2008: Laus Tinto Roble 2005 uit Somontano, Spanje

Bodegas Laus is in 2002 opgericht. De eerste oogsten van deze hypermoderne bodega zijn sinds voorjaar 2005 op de markt. Het bedrijf bezit 300 ha wijngaard, waarvan 80 ha van 35 jaar oud, iets ten noorden van de stad Zaragoza. De Laus tinto roble wordt gemaakt door de verschillende druivenrassen apart te laten vergisten en vijf maanden op Amerikaans en Frans eiken vaten op te voeden. Daarna wordt de wijn geblend en na stabilisatie gebotteld. Karakteristiek voor de wijnen uit Somontano zijn de frisse zuren, die in veel gebieden in Spanje juist ontbreken. De hoogte van de wijngaarden, het bergachtige gebied en het temperatuurverloop gedurende het jaar spelen hierbij een cruciale rol. De wijn staat dit najaar bij alle wildrestaurants voor ¤ 25 op de kaart.

Arrangementen

Er zijn veel interessante arrangementen. Ze variëren van een tien-gangen wilddiner met bijpassend zeven-glazen wijnarrangement tot bijvoorbeeld driedaagse wildarrangementen met op een van de avonden diner dansant. Of arrangementen waarbij je in twee verschillende wildrestaurants (ook met Michelin-ster!) dineert en op één locatie overnacht. Maar er is ook het Woolds WildPad-arrangement, dat bestaat uit diner met daarna een stief kwartier wandelen over het wildpad incl paraplu en zaklantaarn om voor je overnachting uit te komen bij een prachtig landgoed. Gratis overnachten na je diner kan overigens ook! En de prijs: er is al een tweedaags wildarrangement voor ¤ 99 p.p. Kijk op www.wildetenindeachterhoek.nl voor alle bijzondere arrangementen.

Receptenboek

'WILD! De beste recepten van restaurants uit de Achterhoek' is de titel van het receptenboek, dat in samenwerking met Uitgeverij Terra Lannoo op de markt is gebracht. Een kleurrijk boek van 144 pagina's met veel recepten die eenvoudig thuis klaar te maken zijn, maar ook met achtergrond-informatie over een veelheid aan onderwerpen die alle met wild te maken hebben. Waar komt het wild vandaan, welke soorten wild zijn er, hoe staat het met het wildbeheer en waarom wordt er op wild gejaagd. Ook geeft het boek informatie over bereidingsmethoden, de keus voor een bijpassende wijn en is er veel aandacht voor de fotografie. De recepten zijn geleverd door de restaurants die meedoen aan 'Wild eten in de Achterhoek'. Het boek is te koop bij alle deelnemende restaurants, de VVV's in de Achterhoek en bij de boekhandel in heel ons land. De verkoopprijs bedraagt ¤ 19,95.

Gratis brochure

Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is verkrijgbaar bij de grotere VVV's in ons land en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Postbus 4106, 7200 BC ZUTPHEN, www.vvvachterhoek.nl en www.wildetenindeachterhoek.nl