Ingezonden persbericht


-----------------------
Persbericht

In de gemeenten Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe wordt binnenkort opnieuw een onderzoek naar leefbaarheid gehouden. Het onderzoek, een initiatief van Wooncompagnie, in samenwerking met deze zes gemeenten en Woningbouwvereniging Anna Paulowna, is een vervolg op dat van 2006. De nieuwe enquête moet vooral toetsen in hoeverre gemaakte afspraken, naar aanleiding van onderzoeksresultaten van twee jaar geleden, hun vruchten hebben afgeworpen.

Naar aanleiding van de resultaten van het leefbaarheidsonderzoek in 2006 zijn er tussen woningcorporaties en gemeenten afspraken gemaakt over verbetering van de leefbaarheid in wijken en buurten. Bovendien zijn er acties uitgezet en zijn onderzoeksgegevens gebruikt als input voor een aantal nieuwe projecten.

Met het vervolgonderzoek wordt het resultaat van die afspraken in kaart gebracht. Hoe ervaren de bewoners de leefbaarheid van hun buurt of wijk anno 2008? Zijn ze tevreden over de aangebrachte verbeteringen? Zijn er andere verbeteringen wenselijk? Deze vragen staan centraal in het tweede leefbaarheidsonderzoek dat opnieuw zal worden uitgevoerd door RIGO Research en Advies, aan de hand van Lemon, de 'leefbaarheidsmonitor'.

Bewoners krijgen steekproefsgewijs een vragenlijst In de tweede helft van september ontvangen bewoners van verschillende wijken in de zes gemeenten, steekproefsgewijs, een vragenlijst. Om tot een goede vergelijking te kunnen komen, zijn de vragen vrijwel identiek aan die van twee jaar geleden. Wel wordt meer onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitengebieden omdat de beleving van de woonomgeving daar kan verschillen.

De benaderde bewoners geven rapportcijfers aan verschillende aspecten van leefbaarheid. Van de kwaliteit van de woonomgeving, de aanwezigheid van voorzieningen tot de afwezigheid van overlast. Lemon berekent vervolgens de gemiddelden en toont die in 'groen-roodgradaties', waardoor verschillen in één oogopslag zichtbaar worden. Bovendien worden de resultaten van verschillende jaren vergeleken en mogelijke trends inzichtelijk gemaakt.

Wooncompagnie is een woningcorporatie die mensen niet alleen goede huisvesting wil bieden, maar ook een woonomgeving waar bewoners zich prettig voelen. Om die reden is in 2006 besloten de leefbaarheid in de verschillende wijken en buurten te meten, met elkaar te vergelijken en de ontwikkelingen ervan te volgen. Bewoners die deelnemen aan de enquête maken kans op een presentje. Per 25 geretourneerde enquêtes wordt 1/5 staatslot verloot. De uitkomsten van het tweede leefbaarheidsonderzoek worden, net zoals twee jaar geleden, aangeboden aan de betreffende gemeenten en de huurdersverenigingen.

Datum:
17 september 2008


Wooncompagnie
Postbus 160
1620 AD Hoorn (NH)
Geldelozeweg 41, Hoorn
T (0229) 75 11 00
F (0229) 75 11 51
www.wooncompagnie.nl