Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

Meer dan 100.000 bezoekers.
IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME van Philippe Claudel arthouse hit in de filmtheaters.

De 100.000ste bezoeker van de Franse film IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME van Philippe Claudel, die hiermee debuteerde als filmregisseur, met Kristin Scott Thomas en Elsa Zylberstein in de hoofdrollen, is dinsdagavond 16 september verwelkomd in Bioscoop Het Ketelhuis te Amsterdam. Met een Box Office van 655.000 is de film nog steeds te zien in 23 bioscopen. Donderdag 18 september gaat de film de 16e week in. Zeker tot het eind van het jaar is de film nog overal in het land te zien. Directeur Alex de Ronde verraste Jacqueline Commandeur (en haar man) uit Amsterdam met een bos bloemen, een Ketelhuis-strippenkaart, het meest recente boek van Philippe Claudel Het verslag van Brodeck en - uiteraard - twee vrijkaartjes voor de film. Zie bijgaand copyrightvrije foto's (van Ronald de Hommel).
Philippe Claudel: Ik ben enorm onder de indruk van het succes van de film in Nederland. Dat wil misschien wel zeggen dat we erin geslaagd zijn om met dit verhaal, ongeacht de taal of culturele grenzen, het algemeen-menselijke aan te raken. Met de film bewijst Philippe Claudel, die als auteur van boeken als Grijze Zielen en Het verslag van Brodeck in Nederland zeer succesvol is, ook de filmliefhebbers te kunnen raken. De evenwichtige en ontroerende film beleefde dit jaar zijn première in het hoofdprogramma van het Internationale Filmfestival van Berlijn, in aanwezigheid van de hoofdrolspeelsters. Als Juliette, na 15 jaar gevangenschap vanwege moord, bij haar getrouwde zus intrekt, blijkt het niet eenvoudig alle voorbijgaande jaren van vooroordelen, angst en afwezigheid te overbruggen. Kennen we werkelijk diegene met wie we ooit zo close waren? Compenseert bloedverwantschap alle scheidingen?
De Franse film lijkt momenteel in Nederland weer aan belangstelling te winnen. Naast IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME draaien o.a. BIENVENUE CHEZ LES CH'TIS* van Dany Boon en de documentaire ELLE S'APPELLE SABINE** van Sandrine Bonnaire met succes in de filmtheaters. SAGAN, de biopic over Françoise Sagan, van Diane Kurys

met een fenomenale Sylvie Testud in de hoofdrol, gaat 2 oktober in première, twee weken later gevolgd door LE SILENCE DE LORNA*** van Jean-Pierre en Luc Dardenne. Vanaf 13 november kan men het Franse filmhart ophalen aan het intense VERSAILLES (Un Certain Regard, Cannes 2008) van Pierre Schoeller met Guillaume Depardieu in de hoofdrol, terwijl 27 november de Gouden Palm winnaar ENTRE LES MURS*** van Laurent Cantet in de Nederlandse bioscopen in première gaat. Het prachtige L'EMPREINTE DE L'ANGE van Safy Nebbou, een thriller in de stijl van het succesvolle LA TOURNEUSE DE PAGES, is vanaf 18 december in de bioscopen te zien.
Alle genoemde titels worden gedistribueerd door Benelux Film Distributors. Met als uitzondering de * titel door Paradiso Filmed Entertainment, de ** titel door Cinema Delicatessen en de *** titels, die door Cinéart gedistribueerd worden. .........................