Persbericht

17 september, 2008

Universal Search vereist nieuwe aanpak zoekmachine-optimalisatie

~ Organisaties die nu optimaliseren, plukken later de vruchten ~

Het internet blijft veranderen en zo ook de zoekmachines. Door de opkomst van Blended Search - door Google Universal Search genoemd - laten zoekmachines niet alleen tekstresultaten zien, maar onder andere ook afbeeldingen, video s, nieuws en resultaten uit Google Maps. Deze ontwikkeling vereist echter een geheel nieuwe aanpak van zoekmachine-optimalisatie.

Terwijl Blended Search in de VS goede resultaten oplevert, staat deze techniek in Nederland nog in de kinderschoenen. Organisaties die de concurrentie voor willen blijven, doen er goed aan om nu van start te gaan met Universal Search. Kevin Verleg, werkzaam bij Tribal Internet Marketing*, adviseert in zijn onderzoek naar Universal Search** hoe organisaties meer voordeel kunnen halen uit deze techniek.

Universal Search combineert verschillende typen zoekresultaten in één zoekopdracht. Door niet alleen tekst, maar ondermeer ook afbeeldingen en video s in de resultatenlijst op te nemen, geven zoekmachines een breder beeld van wat internet te bieden heeft. Dit biedt nieuwe commerciële kansen voor organisaties. Zo zijn er meer mogelijkheden voor branding van organisaties en merken en kan er vanuit meerdere hoeken traffic worden gegenereerd. Bovendien trekken visuele informatiedragers eerder de aandacht dan tekst. Daarom is het belangrijk voor organisaties om hoog in de zoekresultaten te eindigen met relevant beeld- en videomateriaal.

Door slim gebruik te maken van Universal Search kunnen organisaties zich optimaal profileren in zoekmachines. Diversiteit op websites is hierbij cruciaal. Om goede resultaten te boeken, dienen organisaties zich meer te richten op productie en optimalisering van visuele informatiedragers. Daarnaast is het raadzaam om goed na te denken over de plaats waar beeld- en videomateriaal op de website wordt geplaatst zodat gebruikers direct op de gewenste pagina s terecht komen.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten is Universal Search in Nederland nog in opkomst , zegt Jan Beekwilder, commercieel directeur bij Tribal Internet Marketing. Om de concurrentie voor te blijven is het verstandig om naast tekst nu ook andere typen zoekresultaten te optimaliseren. Organisaties die er vroeg bij zijn, plukken later de vruchten van Universal Search.

Hieronder enkele aandachtspunten voor zoekmachine-optimalisatie:
* Denk bij afbeeldingoptimalisatie goed na over de intentie van de gebruiker. Zij zijn niet altijd gericht op zoek naar een product of dienst. Een hoteleigenaar doet er bijvoorbeeld goed aan om afbeeldingen van de omgeving te plaatsen en deze te koppelen aan de website van het hotel.
* Bij Google verschijnen video s van YouTube en Google Video in de zoekresultaten. Plaats videomateriaal daarom op deze website.
* Kies een passende profielnaam, titel en tags. Zoek naar termen die de lading dekken maar probeer af te wijken van de concurrentie.

Voor een compleet overzicht van praktische tips is het gehele onderzoeksrapport Universal Search gratis te downloaden via: http://www.tribal-im.com/nl/universal-search.htm


* http://www.tribal-im.com

** http://www.tribal-im.com/nl/universal-search.htm

(454 woorden)