Ingezonden persbericht


beantwoording van SV 2008, nr. 85 inzake parkeren bij Stadsschouwburg

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN

85 Vraag van de heer drs.C.A. Geldof (ingekomen 24 juli 2008 en
antwoorden door het college verzonden op 17 september 2008)

Momenteel bestaat er veel onrust over het aantal invalide parkeerplaatsen dat na de herinrichting van het Zocherpark beschikbaar is bij de Stadsschouwburg. De Stadsschouwburg beschikt over zeven parkeerplaatsen voor invalide bezoekers. Twee van deze plaatsen zijn voor mensen die een ontheffing hebben (gehandicaptenkaart). De overige vijf plaatsen zijn bij de Schouwburg te reserveren door invalide en mindervalide bezoekers. Deze vijf plaatsen zijn door middel van beugels overdag en 's avonds afgesloten. Incidenteel worden deze plaatsen gebruikt door andere bezoekers. Dit gebeurt zeer sporadisch en uitsluitend als dat niet ten koste gaat van parkeergelegenheid voor mindervalide bezoekers.

Navraag bij de Stadsschouwburg heeft de VVD fractie geleerd dat de behoefte aan parkeergelegenheid voor invalide en mindervalide bezoekers groot is. De overgrote meerderheid van de avonden zijn al deze plaatsen voor de doelgroep in gebruik. De vraag naar deze plekken groeit zelfs, omdat steeds meer invalide en mindervalide bezoekers hun weg richting de Stadsschouwburg vinden.

Bij de herinrichting van het Zocherplantsoen wordt getracht om, conform de beheervisie Singelgebied, het park zoveel mogelijk weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Latere ontwikkelingen, zoals de aanleg van parkeerplaatsen bij de Stadsschouwburg, worden hierbij ongedaan gemaakt. Hierdoor verdwijnt het grootste deel van het parkeerterrein en de parkeerplaatsen voor de deur van de Stadsschouwburg.

Hiermee verdwijnt het grootste gedeelte van parkeerplekken voor invalide en mindervalide bezoekers. Na de herinrichting zijn er nog maar drie parkeerplekken over. Dit zullen parkeerplekken zijn voor mensen met een ontheffing (gehandicaptenkaart). Deze plaatsen kunnen dus niet worden gereserveerd. Volgens de Stadsschouwburg voldoet dit aanbod absoluut niet aan de vraag naar parkeergelegenheid voor invalide en mindervalide bezoekers.

De VVD vindt het van het grootste belang dat de Stadsschouwburg tijdens én na de herinrichting van het Zocherplantsoen bereikbaar blijft voor iedereen, dus ook voor invalide en mindervalide bezoekers. Het mag niet zo zijn dat iemand met lichamelijke beperkingen thuis moet blijven omdat er geen parkeergelegenheid is bij de Stadsschouwburg.

De VVD heeft de volgende vragen voor het College:


1. Is het College bekend met het verdwijnen van vier van de zeven parkeerplaatsen bij de Stadsschouwburg na de herinrichting van het Zocherplantsoen?

Ja. Bij brief van 4 maart 2008 hebben wij het definitief ontwerp voor het Lucasbolwerk aan de leden van de Commissie Verkeer en Beheer toegezonden.


2. Op welke grond is er besloten tot vermindering van het aantal parkeerplaatsen voor invalide en mindervalide bezoekers?

Het Lucasbolwerk maakt deel uit van het historische en monumentale Zocherplantsoen. Uitgangspunt bij de herinrichting van het plantsoen is het oude parkareaal zoveel mogelijk in ere te herstellen en daarmee het groen van het Zocherplantsoen optimaal tot zijn recht te laten komen. Bij de Stadsschouwburg hebben wij ruimte voorzien voor strikt noodzakelijke functies als parkeren voor mensen met een beperking en de bevoorrading van de schouwburg. Ook blijft het mogelijk om passagiers met een beperking nabij de ingang uit- en in te laten stappen.


3. Is het College het met de VVD eens dat het van belang is dat ook invalide en mindervalide bezoekers de Stadsschouwburg kunnen bezoeken en dat deze bezoekers de mogelijkheid moet worden geboden om te parkeren in de nabijheid van de Stadsschouwburg?

Ja. Het college vindt in algemene zin dat mensen met een beperking volwaardig moeten kunnen participeren in de samenleving. Onderdeel daarvan is dat er voldoende mogelijkheden zijn om de Stadsschouwburg te bereiken en te bezoeken.


4. Is het College bereid om het aantal parkeerplaatsen voor invalide en mindervalide bezoekers bij de herinrichting van het Zocherplantsoen te behouden? Zo nee, waarom niet?

In de situatie na herinrichting komen er drie gehandicaptenparkeerplaatsen, waarvan er één nabij de ingang van de schouwburg (achter een door de schouwburg bediende inzinkbare paal) is gesitueerd en twee langs de openbare weg. Daarnaast mogen betaald parkeerplaatsen door kaarthouders van een gehandicaptenparkeerkaart gratis worden gebruikt.


---- --