Provincie Zuid-Holland

Innovatie in de glastuinbouw: afvalwater hergebruiken

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland.

Intentieovereenkomst geeft startsein
Op 16 september 2008 is op het provinciehuis te Den Haag de intentieovereenkomst AquaReUse ondertekend. Overheden en bedrijfsleven zetten de schouders onder een uniek en innovatief waterketenproject voor een 85 ha groot glastuinbouwgebied in de Overbuurtse Polder te Bleiswijk. Gezamenlijk zal er bijna 1,2 miljoen euro worden besteed om de afvalwaterstromen in het gebied te reduceren en te hergebruiken. De ondertekening markeert tevens de start van de realisatie.

Ondertekening
De intentieovereenkomst is ondertekend door mw. H.M.C Dwarshuis, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, dhr. J. van der Lugt, namens de tuinders in de Overbuurtse Polder, dhr. N. de Rooij, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, dhr. D. van Vliet, wethouder van de gemeente Lansingerland, dhr. R. Kooistra, directeur van de Glastuinbouwontwikkelingsmaatschappij Overbuurtse Polder en dhr. N. van Buren, directeur van de Kennisalliantie Zuid Holland. Het ministerie van LNV heeft dit initiatief gehonoreerd met een FES-bijdrage.

Voorbeeldfunctie voor de glastuinbouw
Uit onderzoek in opdracht van betrokken partijen is gebleken dat innovatieve waterketensluiting in de glastuinbouw mogelijk is. Door het afvalwater in het gebied te verzamelen en te zuiveren tot gietwater is een besparing in de kosten voor overheden en bedrijven te combineren met milieuvoordelen. Daarom wordt door alle partijen een bijdrage geleverd aan het AquaReUse concept. Betrokkenen onderschrijven de voorbeeldfunctie van dit project voor andere glastuinbouw ontwikkelingsprojecten zoals de Zuidplaspolder. In dit unieke project voelen overheid en bedrijfsleven zich gezamenlijk verantwoordelijk voor het verduurzamen van de waterhuishouding van glastuinbouwbedrijven.

Het AquaReUse-concept
Met het door Aqua-Terra Nova ontwikkelde concept wordt het afvalwater uit het glastuinbouwgebied centraal ingezameld. Het water wordt gezuiverd in een zogenaamde helofytenfilter. Uit het gezuiverde water wordt schoon gietwater bereid. Het gietwater wordt opgeslagen in de bodem, van waaruit het water kan worden onttrokken. Met het zuiveringsconcept wordt voorzien in een drievoudige barrière voor ziektekiemen en ongewenste zouten worden uit het water verwijderd. Het gietwater moet een alternatief bieden voor het water dat nu, aanvullend op het hemelwater, wordt gebruikt in de kassen. Met het AquaReUse-concept neemt de glastuinbouw weer een grote stap in de zelfvoorziening van zijn waterbehoefte.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22