10.000 Handtekeningen tegen nieuwe regeling agressieve honden (RAD)


AMSTERDAM, 20080917 -- Reeds tienduizend hondenliefhebbers en dierenliefhebbers hebben de petitie aan minister Verburg ondertekend uit protest tegen de nieuwe Regeling Agressieve Dieren (RAD) die de minister per 1 januari 2009 wil invoeren. Slechts enkele weken geleden zijn Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft de protestpetitie `Alle honden vogelvrij door nieuwe Regeling Agressieve Dieren' gestart. Ondanks het feit dat nog veel hondenbezitters niet op de hoogte zijn van de foute plannen van de minister stroomden in korte tijd de handtekeningen en reacties binnen van bezorgde en verontwaardigde hondenbezitters.

De bezwaren van de drie dierenbeschermingsorganisaties worden gedeeld door de Tweede Kamer. Dat bleek afgelopen donderdag uit een extra overleg in de Tweede Kamer met minister Verburg. De toezegging van de minister dat honden niet louter vanwege `natuurlijk agressief gedrag' al in beslag genomen kunnen worden, waarmee de minister vermoedelijk de door haar eerder genoemde gedragingen zoals grommen, het optrekken van de lip en verstijven bedoelt, kon de bezwaren van de Kamerleden niet wegnemen. Een groot deel van de Kamer drong aan op het verplichtstellen van een opvoedcursus voor hondenbezitters.

De drie dierenbeschermingsorganisaties zijn verheugd over de kritische opstelling van de Kamerleden. Zij vinden het niet acceptabel dat een hond in de nieuwe regeling al in beslag genomen en opgesloten kan worden zonder dat het dier heeft gebeten. Iedere hondenbezitter loopt hierdoor het risico dat iemand beweert zich door het gedrag van diens hond bedreigd te hebben gevoeld. Deze persoon kan vervolgens naar de politie gaan om de hond in beslag te laten nemen en hem een gedragstesttest te laten ondergaan. In beslag genomen honden zitten doorgaans weken en zelfs maanden opgesloten in een kennel tussen blaffende honden in afwachting van een test. Deze situatie maakt hen zeer onstabiel en kan het testresultaat in hoge mate beïnvloeden, zeker als de eigenaar niet bij de test aanwezig mag zijn. De hond zou daarom niet in beslag genomen behoren te worden, maar in afwachting van de test een aanlijn- en muilkorfgebod moeten krijgen.

Een tweede bezwaar van de dierenbeschermingsorganisaties is dat de hond direct wordt afgemaakt indien hij niet voor de test slaagt. Ze vinden dit volstrekt onacceptabel en onnodig. Een hond kan tot op hoge leeftijd nog dingen af- en aanleren. Er bestaat tegenwoordig goede gedragstherapie en men kan daarbij een muilkorf- en aanlijngebod laten ingaan.
Bovendien kan deze gedragstest volgens deskundigen nooit voor honderd procent betrouwbaar zijn. Als de honden die niet voor de test slagen meteen gedood worden, kan achteraf ook nooit meer bewezen worden dat de uitslag van de test of de test zelf niet juist was.

Als de minister werkelijk het aantal bijtincidenten wil verminderen, zal zij de oorzaak dienen aan te pakken: de eigenaren en de fokkers. In de petitie wordt de minister daarom verzocht om haar beleid te richten op de hondeneigenaar als veroorzaker van de bijtproblematiek. De dierenbeschermingsorganisaties pleiten voor het wettelijk verplicht stellen van het halen van een opvoedbewijs voor iedereen die een hond wil houden. Om ongelukken tegen te gaan mogen mensen ook pas in een auto rijden als ze hun rijbewijs gehaald hebben. Als er toch problemen in verband met het gedrag van honden ontstaan, kunnen onder andere de volgende maatregelen worden genomen: een aanlijngebod en een muilkorfplicht samen met gedragstherapie voor agressieve honden. En als eigenaren weigeren mee te werken en duidelijk de veroorzaker zijn van de problemen, een gedwongen herplaatsing en een verbod om honden te houden. Deze maatregelen zouden uniform wettelijk geregeld moeten worden voor het hele land zodat er geen willekeurig beleid plaats vindt in de verschillende gemeentes. Met deze maatregelen zal het aantal bijtincidenten effectief kunnen worden verminderd.

De protestpetitie is te vinden op www.axci.nl.

Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft





Ingezonden persbericht