IRS start implementatie 5G woontechnologie in Dock van Delft


Personen- en brandalarmering faciliteren zelfstandig wonen met zorg op maat

ZALTBOMMEL, 20080917 -- IRS heeft recentelijk opdracht gekregen van woningcorporatie Vidomes tot het toepassen en inrichten van 5G woontechnologie en -diensten in alvast negentien zorg gelabelde appartementen van de in totaal 62 huurwoningen in het woonzorgproject Dock van Delft te Delft. De in te richten woontechnologie is bestemd voor bewoners met een medische indicatie en voorziet per individuele woning in een centraal bedieningspaneel (de Bode®), een personenalarm, draadloze trekschakelaars, een rookmeldalarm en een individuele gateway (fifthgate) geplaatst in de meterkast.

In 2007 werden de huurwoningen in het wooncomplex Dock van Delft, gebouwd in opdracht van woningcorporatie Vidomes, door bouwbedrijf Ballast Nedam opgeleverd. Het complex bestaat uit 67 koopappartementen, 32 sociale huurappartementen en 30 huurappartementen bestemd voor de vrije sector. "Zelfstandig wonen met zorg op maat" is het uitgangspunt van wonen in Dock van Delft. Stichting Zorginstellingen Pieter van Foreest verzorgt de zorg en diensten aan ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Hierdoor kan men in Dock van Delft wonen zonder zorgvoorziening, met alleen thuiszorg, maar ook met verzorgingshuiszorg of verpleeghuiszorg. Een belangrijk onderdeel van deze zorg op maat is de alarmvoorziening, waarbij gebruik wordt gemaakt van IRS 5G woontechnologie.

IRS zal in negentien van de in totaal 62 huurwoningen, die zijn gereserveerd voor mensen met een medische indicatie, een aantal van de nieuwe IRS 5G subsystemen voor woon- en zorgtechnologie plaatsen. De te plaatsen voorzieningen en functionaliteiten bestaan uit een centraal bedieningspaneel voorzien van touchscreen met eenvoudig herkenbare symbolen en videobeeld (de Bode®), personenalarmering middels polsbandje en draadloze trekalarmering met meldfunctionaliteit als ook rookmeldalarmering met doormeldfunctionaliteit. Om de woondiensten te kunnen aansturen worden er centraal in het gebouw twee gateways (controllers) geplaatst, gekoppeld aan individuele gateways in de meterkast van de woningen.

De personenalarmering werkt middels polsbandjes en draadloze trekschakelaars in de woningen. Het alarmsignaal wordt 24 uur per dag gevolgd en elke alarmering wordt via de XML IP-infrastructuur doorgemeld naar een UMO-zorgcentrale waar, na ontvangst van de hulpoproep, een professionele zorgmedewerker van de centrale een full-duplex spraak- en beeldverbinding via het centrale bedieningspaneel in de woning opent. Hij of zij verleent eerste hulp en handelt al naar gelang de situatie, waarbij de melding eventueel wordt doorgespeeld naar Pieter van Foreest, Careyn of een ambulancedienst. De doormeldketen wordt bewaakt door "sign of life" meldingen tussen het centrale bedieningspaneel en de UMO-zorgcentrale. Ook eventuele "BatteryLow" meldingen van de draadloze alarmgevers worden automatisch doorgemeld naar de UMO-zorgcentrale.


Indien er rook wordt gedetecteerd in de verkeersruimtes van de woning kan, indien gewenst, een automatische melding worden verzonden naar de UMO-centrale. Ook kan er automatisch een melding worden verzonden naar de mantelzorger of naar vijf, door de bewoner zelf te kiezen en eenvoudig te programmeren, telefoonnummers gebruikmakend van de IRS uitbelfaciliteit.


"Met IRS 5G wordt in Dock van Delft voorzien in de allernieuwste mogelijkheden op het gebied van woontechnologie- en woonzorgdiensten," aldus Coen Kijk in de Vegt, directeur van IRS BV. "Bewoners kunnen, dankzij de open, modulaire en toekomstvaste Plug & Play-functionaliteit van IRS 5G eenvoudig aanvullende zorgdiensten, zoals telemedicine, toevoegen aan het bestaande pakket van zorgdiensten. Op die manier kunnen bijvoorbeeld bloeddruk en glucose op afstand gecontroleerd worden." De verwachting is dat de inrichting van woningen met IRS 5G woontechnologie eind 2008 voltooid zal zijn.

Over IRS:
IRS is de grootste leverancier van woontechnologie oplossingen en services op het gebied van veiligheid, comfortabel wonen en welzijn in Nederland. IRS onderscheidt zich door projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, architecten en zorgverleners/zorginstellingen zeer complete, eenvoudig exploiteerbare en innovatieve dienstverleningsconcepten te bieden tegen betaalbare prijzen. Voor elke huurklasse en elke doelgroep kent IRS complete woontechnologie oplossingen, die zorgen voor waardevast onroerend goed, een snelle verhuur- en verkoopbaarheid of levensloopbestendig wonen. IRS is opgericht in 1994 en heeft gedurende de jaren honderden vastgoed- en zorgprojecten voorzien van woontechnologie, al dan niet in combinatie met services. Meer informatie: www.IRServices.nl





Ingezonden persbericht