Gemeente Den Haag

Hagenaars strijden om titel Transvaalteam van het jaar

Stadsdeel Centrum verzorgt op woensdag 17 september een zeskamp in het Transvaalpark. Twaalf teams van tien personen strijden om de titel Transvaalteam van het jaar.
Ook op andere locaties in het centrum vinden activiteiten in het kader van de Week van de Haagse Ontmoeting plaats. Op het Oranjeplein wordt er aansluitend aan de Naturalisatieceremonie een groot inburgeringsfeest georganiseerd met optredens van diverse Haagse talenten en entertainment voor jong en oud.

In de hele Week van de Haagse Ontmoeting zijn er nog vele ontmoetings- en debatbijeenkomsten in het centrum van Den Haag.

Op vrijdag 19 september kunnen Hagenaars de wethouders Bert van Alphen en Rabin Baldewsingh een half uur lenen in de Mensenbibliotheek van Bibliotheek Schilderswijk. Wat u altijd al had willen weten, kunt u direct vragen aan de leenmensen uit de bibliotheek. In het Zieken wordt een documentaire vertoond over omgekeerd inburgeren. Ook worden hier sport- en spelactiviteiten georganiseerd.

Op zaterdag 20 september wordt een multicultureel festival georganiseerd op het De Bockplein/De Bockstraat, waarbij jong en oud elkaar ontmoet. De oudste bewoner van de wijk wordt deze dag speciaal in het zonnetje gezet.

Op zondag 21 september vindt in het Zieken 103 een groots evenement plaats met een optreden van Membre, een Afro Surinaamse toneelgroep die zich heeft gespecialiseerd in het opvoeren van samenlevingsvraagstukken. Ook discussiëren jongeren en ouderen met elkaar over omgangsvormen, normen en waarden. In de Julianakerk wordt gedebatteerd over vreedzaam samenleven. Na het debat wordt een intentieverklaring ondertekend door Haagse maatschappelijke organisaties. In het Huygenspark vinden diverse activiteiten plaats en de folkband Gonnagles zal een optreden verzorgen met een dansworkshop.

Doe mee!
De gemeente nodigt Hagenaars en instellingen uit om in de Week van de Haagse Ontmoeting mee te doen. Met bijvoorbeeld een subsidie van het Fonds Burgerschap kunnen Haagse burgers en instellingen burgerschapsactiviteiten organiseren.

De gemeente Den Haag wil dat Hagenaars zich betrokken voelen bij de stad. Dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de eigen omgeving. Dat is burgerschap. De term burgerschap houdt gelijkwaardigheid in. En dat geeft ook een beter beeld, want we zijn immers allemaal burgers. We hebben een mening die we willen uiten. We willen allemaal een stad waarin het goed wonen, werken en leven is. Daarom is burgerschap een opdracht aan iedereen.

Programma woensdag 17 september:

Feest op het Oranjeplein:
12.45 uur: feestelijke opening: oplaten van ballonnen 13.00 uur: naturalisatieceremonie in tent
13.00 uur: kinderparadijs met springkussen/hindernisbaan, popcornstand etc.
15.00 uur: podiumprogramma door stichting Zebra in de tent 15.00 uur: kindertekenwedstrijd buiten rondom het Haags Hopje 17.00 uur: uitreiking prijsjes kindertekenwedstrijd 19.40 uur: maaltijd met entertainment
21.00 uur: einde programma

Wijkfeest in wijkpark Kortenbos:
13.00 uur: Wijkfeest met oud-Hollandse spelletjes, een luchtkussen en schminken in het Wijkpark Kortenbos voor kinderen uit Kortenbos en Zeeheldenkwartier.
15.00 uur: Activiteiten in wijkcentrum de Kronkel:
- presentatie van de organisaties in wijkgebouw de Kronkel (wijkwinkel Kortenbos, Kessler Stichting, Stichting Eykenburg, Zebra Stichting Assitz:

- presentatie van het nieuwe activiteitenprogramma in de winter en voorjaar

- eerste kennismaking met sociaal restaurant (georganiseerd door Humanitas)

- optreden van kinderen uit Deedrie
17.00 uur: voetbaltoernooi met jongeren

Zeskamp in het Transvaalpark:
17.00 uur: opening zeskamp: Team Games Transvaal 21.00 uur: prijsuitreiking aan het winnende team

Programma vrijdag 19 september:

Mensenbibliotheek in Bibliotheek Schilderswijk, Koningstraat 439: 10.00 uur: opening bibliotheek
12.30 uur: een gesprek met de wethouders Rabin Baldewsingh en Bert van Alphen

Samen leven in de wijk, Zieken 103:
10.00 uur: opening
15.00 uur: opening kinderactiviteiten door wethouder Bert van Alphen 18.00 uur: 3-gangen diner voor de buurt tegen een vrijwillige bijdrage 21.00 uur: optredens met DJs
22.00 uur: afsluiting programma

Programma zondag 21 september:

Nazomerfeest in het Huygenspark:
13.00 uur: start activiteiten
13.30 uur: officiële opening door wethouder Bert van Alphen en onthulling speeltoestel
14.00 uur: presentatie van de cursisten die bij Samen Sterk een DJ-cursus hebben gevolgd, inclusief DJ demonstratie/workshop 15.00 uur: optreden van een Marokkaanse band onder leiding van Yassine Samar. Hij speelt Chaabi. dat is volksmuziek uit de streek rond Casablanca die hij in wat modernere vorm brengt met zijn ensemble 16.00 uur: optreden van de Folkband Gonnagles inclusief dansworkshop 17.00 uur: afsluiting programma

Respeki Makandra in Zieken 103:
16.00 uur: opening
educatief volkstoneel Membre
dialoog tussen jongeren en ouderen uit diverse etnische culturele groepen
20.00 uur: afsluiting programma

Ontmoeting en dialoog: vreedzaam samenleven in de Julianakerk, Schalk Burgerstraat 217:
16.00 uur: opening
16.15 uur: gedicht over de dag van de vrede
16.30 uur: sprekers geven hun visie op vreedzaam samenleven 17.30 uur: discussie
18.30 uur: organisaties geven hun visie op vreedzaam samenleven en hoe zij dit willen realiseren. Ondertekening van een intentieverklaring 19.30 uur: aankondiging initiatief: uitgeven van een activiteitenboek over vreedzaam samenleven
19.35 uur: afsluiting programma deel 1 met koffie en thee 19.45 uur: opening programma deel 2 met een toespraak de voorzitter van het Turks Platform Den Haag
19.50 uur: gebed uit Koran, Bijbel en Vedas
20.00 uur: iftar-maaltijd
21.45 uur: afsluiting programma deel 2 met een vredeslied

In de wijken zijn er nog vele ontmoetings- en debatbijeenkomsten. Het laatste nieuws over de Week van de Haagse Ontmoeting is te vinden op www.burgerschapdenhaag.nl