Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 12 augustus 2008

Met de Zwetsprijs naar Den Haag

Jargonbrigade zoekt brigadiers om te speuren naar gezwets in Tweede Kamer

Vanaf vandaag kunnen jongeren zich bij de Nationale Jeugdraad opgeven om deel uit te maken van de Jargonbrigade. Elk jaar vertrekt de Jargonbrigade naar de Tweede Kamer om te controleren of politici klare taal spreken. Wie draait niet om de kern heen, maar zegt waar het op staat? Welke politicus vervalt in jargon en wollige zinnen? De grootste zwetser krijgt de Zwetsprijs overhandigd. Voor de politicus met het meest duidelijke verhaal is er een schouderklopje in de vorm van de Klare Taalprijs.

De Jargonbrigadiers zullen de Tweede Kamerleden op 17 en 18 september tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen nauwlettend in de gaten houden. Op 18 september maakt de brigade uiteindelijk bekend welke Kamerleden dit jaar in de prijzen vallen. Wil jij deel uit maken van de Jargonbrigade en een kijkje nemen achter de schermen van de Tweede Kamer? Surf dan naar www.stemjong.nl. Opgeven kan tot 1 september.

Door moeilijk taalgebruik van politici is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. De Nationale Jeugdraad wil de politiek juist toegankelijker maken voor jongeren en stimuleert politici dan ook om begrijpelijke taal te spreken. Om dat te bereiken, werd in 2003 de Jargonbrigade in het leven geroepen om de Zwets- en Klare Taalprijs uit te reiken. De brigadiers hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik van de politici. De jongeren hopen dat hun aanwezigheid tijdens de Algemene Beschouwingen politici bewust maakt van hun taalgebruik en dat dit leidt tot een helder debat.

Kijk ook op www.stemjong.nl en www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,