Universiteit van Amsterdam

STICHTING GEORGE MOSSE FONDS

MOSSE LEZING 2008 GERRIT KOMRIJ

Waarom zijn Nederlanders zo dol op homoseksuelen?

Gerrit Komrij vraagt zich in deze lezing af waarom homoseksualiteit in Nederland zo'n heilige koe is geworden en waarom homoseksuelen door bijna alle politieke partijen het hof worden gemaakt. Hij vindt het verschijnsel van de homoseksueel als nationaal knuffeldier maar bedenkelijk en vraagt zich af wat de werkelijke redenen voor deze warme liefde zijn. Ligt het aan de politiek of zijn de Hollandse homoseksuelen in het verkeerde vaarwater geraakt? Verder heeft Komrij er zo z'n ideeën over waar alles op zal uitdraaien. Dit allemaal onder het motto: Er loopt een directe lijn van de Gay Parade naar de Paralympics!
Gerrit Komrij (1944) is bekend geworden door zijn gedichten, toneelstukken, romans, essays, kritieken, bloemlezingen, vertalingen en door zijn dandyeske persoonlijkheid. Door zijn hele werk spelen homoseksuele motieven een belangrijke rol zoals in z'n magistrale autobiografie Verwoest Arcadië (1980), het toneelstuk Het Chemisch Huwelijk (1982), de romans Over de bergen (1990) en Dubbelster (1993), de essaybundels Averechts (1980) en De buitenkant (1995) en in vele gedichten. Zijn opmerking dat alle grote kunst homoseksuele kunst is veroorzaakte de nodige commotie maar het is niet daarom dat Komrij er anders over is gaan denken. Naast de homoseksuele kanten van het leven heeft Komrij oog voor het grootse en schone zoals architectuur en beeldende kunst maar ook voor het onopvallende en smerige zoals in Kakafonie. Encyclopedie van de stront (2006). Plaats: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theater van het Woord, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam Tijd: woensdag 17 september, 17.00-19.00 met receptie

Toegang vrij
De Mosse Lezing is een initiatief van de Stichting Eerdere Mosse Lezingen werden gehouden door Mosse Fonds ter bevordering van de studie van Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma/ homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer en van Amsterdam. Gerardjan Rijnders George L. Mosse (Berlijn 1918 - Madison 1999) Informatie: Gert Hekma / Mosse Stichting, was een bekende, liberale historicus van Duits- Oudezijds Achterburgwal 185, Joodse komaf die in 1988 als gasthoogleraar 1012 DK Amsterdam homostudies verbonden was aan de Universiteit g.hekma@uva.nl van Amsterdam.