Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 september 2008

PvdA wil offensief voor beroepsonderwijs

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen geeft PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer het kabinet de opdracht mee een offensief voor het beroepsonderwijs te starten. Dit kabinet heeft afgelopen jaar een begin gemaakt door de positie van de leraar te verbeteren. Dit was een belangrijke eerste stap, maar daarmee is de kous voor de PvdA nog niet af. De PvdA wil van het kabinet weten wat de mogelijkheden zijn en wat er verder in de toekomst gaat gebeuren.

Hamer: 'Wij willen concrete voorstellen om het beroepsonderwijs de herwaardering te geven die het verdient . Dit type onderwijs is de motor van de Nederlandse economie. Ik vraag het kabinet welke mogelijkheden er nog zijn in deze regeerperiode en welke voor de volgende. En dan heb ik het niet over een enorme reorganisatie en mammoetachtige verplaatsingen van leraren en leerlingen. We willen een helder doel en dan realistische stappen op weg daar naar toe, gericht op tastbare resultaten.'

Tijdens de APB geeft Hamer alvast een voorzet. Zo pleit ze voor extra steun voor de samenwerking tussen de Vakscholen VMBO-MBO om zo de schooluitval aan te pakken. Daarnaast heeft het MBO dringend school-maatschappelijk werk nodig. De PvdA wil steden de mogelijkheid geven om het schoolmaatschappelijk werk in het beroepsonderwijs te brengen. Het is voor leerlingen heel belangrijk dat zij zich af en toe lekker kunnen bewegen. Daarom maakt de PvdA zich sterk voor sport op het MBO. De kwaliteit van de lerarenopleidingen moet omhoog, met bijzondere aandacht voor het beroepsonderwijs.