Ingezonden persbericht


Eindhovense prijs voor Eindhovense helden

De eerste Bert Hermens prijs wordt uitgereikt tijdens Armut Macht Geil

Op het festival Armut Macht Geil zal voor de eerste keer (maar niet de laatste keer!) de Bert Hermens prijs worden uitgereikt. Deze prijs gaat naar een persoon die veel voor cultuur in de stad Eindhoven heeft betekend. De uitreiking vindt plaats tijdens het nieuwe festival Armut Macht Geil , een gratis festival zonder budget. Dit festival wordt georganiseerd door het Temporary Art Centre (TAC) en WEI op vrijdag 26 & zaterdag 27 september. Het programma is een mix van muziek, beeldende kunst, filosofie en debat. De Bert Hermens prijs zal uitgereikt worden op zaterdag 27 september om 15.00 uur.

De Bert Hermens Prijs is een prijs die uitgereikt wordt aan een persoon die veel voor cultuur in de stad Eindhoven heeft betekend, en daar puur ideëel, zonder enige vorm van financiële insteek, voor inzet. De uitreiking gebeurt door Luk Sponselee.

TAC en WEI willen hiermee mensen eren die werken vanuit pure passie voor de kunst in de stad. Het zijn er meer dan genoeg die dat doen. Maar er wordt deze eerste uitreiking maar één prijs uitgereikt.

De prijs is niet voor niets vernoemd naar Bert Hermens. Deze Eindhovense kunstenaar maakte de stad attent op het Philipsgebouw De Witte Dame, en heeft zich met hart en ziel ingezet om daar een culturele plek van te maken. Het is niet geworden wat hij ervan gehoopt had. Hermens wilde kunst, recreatie en aan kunst gelieerde commercie met gelijke middelen en gelijke ruimte binnen het complex aan de orde te laten komen. Dat betekende onder andere dat een verdieping van het complex bestemd was voor kunst. Waar onderzoek, productie (de werkplaatsen zouden naar DWD moeten verhuizen), presentatie, distributie (er zou voldoende ruimte voor een goede galerie moeten zijn) en discours (met name in een kunstcafé) van en over kunst in een lijn met elkaar in verband zouden staan en de relatie kunstenaars met de inwoners van Eindhoven vanzelfsprekend kon worden. Dit zou kunnen omdat er ook veel aandacht zou zijn binnen het complex voor recreatie en (aan kunst gebonden) commercie. Deze mix is er niet gekomen. Maar zijn inzet van toen is baanbrekend geweest voor de ontwikkeling van het huidige Eindhoven. Het heeft een andere manier zichtbaar gemaakt van het kijken naar de stad, naar het verleden met Philips, en naar de positie van de kunstenaar in die stad. En dat deed hij allemaal vanzelfsprekend vrijwillig voor het goede doel, zonder er een rooie cent voor te ontvangen.

Deze vrijwillige inzet zonder vergoeding sluit goed aan bij het concept van het nieuwe festival Armut Macht Geil. Dit festival heeft E 0,- op haar begroting heeft staan. Terwijl het evenement toch volledig om geld draait. Over kunst, kunstenaars en waar zij hun geld vandaan halen. Over werken zonder geld. Maakt weinig geld juist creatief? Of wordt het er minder sterk en spannend van?

De failliete stad Berlijn is gekozen als referentie, als spiegel. De plekken, de sfeer, de kunst en de experimentele muziek. Maar ook de armoede. Deze dynamische maar arme stad is dé inspiratiebron voor een vernieuwend festival met muziek, film, debat en beeldende kunst. De stad waar underground en high art tegen elkaar leven. Waar de dag en nacht en dag naadloos in elkaar over lopen.

Armut Macht Geil is een zoektocht naar de kunst zonder financiële middelen. Een spiegel voor Nederland subsidieland. Een statement tegen de overgeorganiseerde en aan regels vastzittende wereld van muziek en kunst. Overnachtingen worden geregeld via couch surfing. Het transport gaat via liften. De kunstenaars, muzikanten en sprekers krijgen E 0,- vergoed. En de entree is uiteraard gratis.

Het programma bestaat uit beeldende kunst, live muziek, debatten, films, workshops, lezingen en dj optredens. Kijk voor het volledige programma op www.tac.nu.


---

REDACTIE
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Lotte Smits, 040-2461325 of lotte@tac.nu.

Programma Armut Macht Geil
Lady Aïda, Kid Sundance, Virgin Fang, Amerikan Teenager, The Longmen, SonicFonic, Erectro, Adapter collectief, Nick LeBeat, DrtMSTR vs Penny Pony, Lars, Bavaria Cowboy, Miriam Temme,

X-Tim, Nelis van Hulten, Munne, Willem Claassen, Willem Besselink, Yukihiro Taguchi, Osama Najim, Danny Scholtze, Yuya Naritomi, Daniel Krebs, Sebastiaan Schlicher, Marc van de Sande, Ronald Dees, Kelderman en van Noort.

Temporary Art Centre
Het Temporary Art Centre (TAC) is hét platform van culturele productie en performance, een combinatie van bedrijfsruimtes voor de culturele sector én een jong experimenteel podium voor de stad en de regio. TAC biedt een breed scala aan exposities, concerten, theatervoorstellingen en cross-over projecten en participeert in themaprojecten zoals de Dutch Design Week. Het unieke gebouw in het centrum van Eindhoven omvat, naast circa 2.000 m² zalen en projectruimtes, een tachtigtal individuele ateliers, kantoren en werkplaatsen voor een breed scala van creatieve ondernemers en kunstenaars.

www.tac.nu

WEI
Stichting Cultureel Initiatief WEI is een platform voor experiment en presentatie dat altijd gratis toegankelijk is voor publiek. Als platform bieden we een podium, voor (samenwerkings)projecten uit alle kunst- en cultuurdisciplines. WEI richt zich voornamelijk op het creëren van mogelijkheden voor jonge kunstenaars en kunstenaars van buiten de regio. Naast het bieden van een podium, is WEI een ontmoetingsplek waar uiteenlopende netwerken samenkomen. Een informele setting, waar voor iedereen een kopje koffie wordt gezet en geregeld nevenactiviteiten tijdens exposities worden georganiseerd. www.wei.nu


---- --