Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 17 september 2008

Amersfoort verbetert afvalinzameling

De afvalinzameling in Amersfoort wordt de komende jaren verbeterd. Amersfoort groeit en dit vraagt om extra en betere voorzieningen voor de inwoners. Voor het grof afval is er behoefte aan een tweede milieubrengstation. Voor een aantrekkelijke en schone binnenstad is het noodzakelijk om de inzameling van afval via ondergrondse voorzieningen te regelen. Beide keuzes leiden niet tot een verhoging van de tarieven.

De Amersfoortse binnenstad kent een intensieve menging van functies. Wonen, winkelen, uitgaan, de markt en evenementen hebben een plek in de binnenstad. Al deze functies produceren afval. Omdat de binnenstad bezocht wordt door een groeiend aantal mensen, neemt de druk op de openbare ruimte toe. De realisering van ondergrondse afvalvoorzieningen is een voorwaarde om de openbare ruimten van de binnenstad goed te laten functioneren. Wethouder Hans van Daalen benadrukt de noodzaak: "In de binnenstad komen steeds meer mensen en activiteiten. Dat vraagt om goede voorzieningen om de binnenstad schoon te houden. Een opgeruimde binnenstad zorgt ervoor dat het prettiger is om er te zijn. Met de komst van de opslag van ondergrondse afval verdwijnen de kliko's en containers uit het straatbeeld. Een veel aantrekkelijker gezicht." Na de komst van ondergrondse afvalvoorzieningen zal strenger worden opgetreden tegen de plaatsing van afval en afvalcontainers op straat. Het uitwerken van de plannen voor ondergrondse afvalinzameling vergen enige tijd. Ook wordt in dit traject nadrukkelijk met de bewoners en ondernemers van de binnenstad gecommuniceerd. De planning is om in de loop van 2009 met de realisatie van de ondergrondse opslag van afval te starten.

Tweede milieubrengstation

Door de groei van het aantal inwoners van Amersfoort zijn er soms lange wachtrijen bij het huidige milieubrengstation aan de Nijverheidsweg Noord. Een tweede milieubrengstation moet dit voorkomen en draagt tevens bij aan een betere dienstverlening doordat het aanbod van locaties groter wordt. Voor het nieuwe milieubrengstation wordt gezocht naar een locatie aan de Noord-westkant van de wijk Vathorst of op bedrijventerrein de Wieken. Dit najaar wordt een besluit genomen over de locatie.

Afvalstoffenheffing
De geplande komst van het 2e milieubrengstation en de ondergrondse afval in de binnenstad zorgen niet voor een verhoging van de afvalstoffenheffing. De ROVA neemt de investeringskosten van het nieuwe milieu brengstation voor haar rekening. De kosten van het ondergronds opslaan van afval worden betaald uit de reserve die is opgebouwd vanuit de afvalstoffenheffing.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort