Gemeente Rotterdam

17 september 2008

Rotterdam wint weer burgerjaarverslagprijs

Op woensdag 17 september is de gemeente Rotterdam voor het tweede achtereenvolgende jaar tot winnaar van de SGBO- burgerjaarverslagprijs uitgeroepen. Organisator van de prijs SGBO roemt de online versie van het jaarverslag dat, volgens de jury, door verschillende doorklikmogelijkheden zeer interactief is. Met deze prijs wint de gemeente een burgerpeiling ter waarde van ¤6000,-.

In het Rotterdams burgerjaarverslag gaat de burgemeester in op de kwaliteit van dienstverlening, op burgerparticipatie en de afhandeling van klachten en bezwaarschriften. Ook vergelijkt Rotterdam zich op allerlei punten met andere steden, waarbij eerlijk wordt vermeld op welke punten anderen het beter doen.

De jury vindt dit - net als vorig jaar - de sterke punten van het burgerjaarverslag over 2007. Maar vooral de kwaliteit van de online versie van het jaarverslag wordt door de jury gewaardeerd. De online versie maakt het voor iedereen makkelijk om informatie op te zoeken. Dit online verslag bevat niet alleen teksten, tabellen en tevredenheidsmetingen, maar ook worden er voorbeelden uit de praktijk behandeld en kunnen er videoclips over burgers in de stad worden bekeken. Bovendien kan de lezer doorlinken naar websites van bijvoorbeeld het Rotterdams Burgerpanel of bewonersorganisaties. Op deze manier is voor iedereen de bereikbaarheid van informatie sterk verbeterd en is het verslag ook levendiger geworden.

Rotterdam heeft met deze prijs een SGBO-burgerpeiling ter waarde van ¤6000,- gewonnen. De burgerpeiling bestaaat uit onderzoeken waarin de burgers - de klanten van de gemeente - aan het woord komen. Het onderwerp wordt door de winnende gemeente bepaald. Het afgelopen jaar heeft Rotterdam met de burgerpeiling drie trajecten van burgerparticipatie laten evalueren, om deze resultaten in het huidige burgerjaarverslag te kunnen gebruiken.

Het online verslag is sinds 1 april 2008 in de lucht en is sindsdien ongeveer 2400 keer bezocht. Het jaarverslag is te bekijken via:

www.rotterdam.nl/burgerjaarverslag2007

Meer informatie SGBO jaarverslagprijs:

www.sgbo.nl

noot voor de redactie/